Transzperszonális pszichológia – légzésterápia
Szerző:
Kategóriák: Egyéb

Mi is az a transzperszonális pszichológia?

A Transzperszonális Pszichológia (továbbiakban TP): egy modern tudomány, amely segítségével a problémák gyökereit keressük meg, és azokat „kihúzva” viszonylag nagyon rövid idő alatt megszüntethetők a különböző gondok.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Úgy éled az életed, mint a gyermek: teljes elmélyedéssel és összpontosítással?
  • Az érzéseidre hallgatsz, nem pedig a tekintély vagy a többség hangjára tapasztalataid értékelésében?
  • Tudsz őszinte, valódi lenni?  Kerülöd a színlelést és szerepjátszást?
  • Felelős vagy önmagadért?
  • Amit eldöntöttél, hogy megteszel, véghez is viszed?

Amikor azonban a fenti pontok valamelyikében úgy érzed, hogy nem tudsz egyértelmű “igen”-nel válaszolni, érdemes utánajárni, mi lehet a mögöttes ok.

Az okok különbözők lehetnek

Ilyen mögöttes ok nagyon sokféle lehet. Kezdve a fogantatásunk pillanatával. Amikor ott, az éppen megfoganó magzatként azt éljük meg, hogy nem terveznek a szülők, vagy súlyosabb esetben, nem akarnak minket, ott abban a pillanatban megalapozódik a későbbi életünkre nagyon is jellemző önbizalomhiány, kisebbrendűségi érzés, értéktelenség, tudata. De az egész magzati korunkban ebből a szempontból nagyon sérülékenyek vagyunk, mert minden történés, minden helyzet, minden érzelem, amit édesanyánk megél, átjut hozzánk, hatást gyakorol ránk is.

Mit okozhat a magzati létben tapasztalt élmény?

Mondok erre egy konkrét példát: Megfigyelték a kutatók, hogy az a gyermekek, akinek édesanyja a várandósság ideje alatt sokat szorongott, idegeskedett, szaporább pulzussal jöttek a világra. Ez idáig még érthető is. Ami azonban már szinte felfoghatatlan, hogy ezeknek az embereknek a sorsát követték 30-40 éven keresztül, és azt tapasztalták, hogy felnőtt korukban is sokkal magasabb volt a pulzusszámuk, mint az egészséges. Ez a bizonyítéka annak, hogy csak „eltárolták” a feldolgozatlan stresszt, nem foglalkoztak vele, talán nem is tudták összekapcsolni a régmúlttal, de, mint látjuk, ezek a hatások ott lappanganak a mélyben, és negatív módon befolyásolnak minket.

Miért hat ránk negatívan a gyermekkor

Kicsik vagyunk, kiszolgáltatottak, és tehetetlenek. Nincsenek előzetes tapasztalataink, nincsenek ismereteink, hogyan is kellene kezelni a különböző helyzeteket. A a minket érő fájdalmakat, problémáinkat nem dolgozzuk fel, de nem is tudjuk sokszor beazonosítani, fülön csípni, hogy mi a gond gyökere, csak azt érezzük, hogy valami nincs rendben. Mivel nem tudunk velük mit kezdeni, besöpörjük a szőnyeg alá (amiről nem tudok, az nem fáj; csak a szépre emlékezem, stb.), azok ott halmozódnak, gyűlnek, egyre több energiát vesznek el tőlünk, mígnem eljön az a pillanat, hogy a krónikus energiahiány hatására betegség alakul ki, vagy egyéb, életvezetést, boldog párkapcsolat kialakítását, gyermekvállalást, stb. akadályozó helyzetben találjuk magunkat.

Gondoljunk csak arra kisgyermekre, akik mi is voltunk egyszer. Amikor megkérdezzük tőle, mi bántja, nem tudja megfogalmazni, és nem is tud, pont emiatt, segítséget kérni. Akkor még nem is beszéltünk a trauma feldolgozásáról! Mert valamennyiünkben ott él egy kisgyermek, aki talán arra vár, hogy egyszer, talán, egyszer, segítséget kap, és boldog lehet. És itt jön a TP csodálatos ereje, hatása. Mivel ez egy nagyon korszerű módszer, hatékonyan tud segíteni a már kialakult problémákon is.

Milyen esetekben és hogyan hat a TP?

Kiemelkedő eredményeket lehet viszonylag rövid idő alatt elérni a depresszió és pánikbetegség esetében. Ez azt jelenti, hogy a régóta meglévő fenti betegségek, amiket a hagyományos módszerekkel nem tudtak megoldani, vagy csak gyógyszeres kezeléssel tartották meg a tünetmentességet, a TP segítségével véglegesen megoldhatók. Vagyis: egy idő után már csak úgy emlékezünk rá, mint egy valaha volt rossz álomra. Végleg búcsút inthetünk nekik.

A TP-nek ebben van a legnagyobb hatékonysága, ugyanis, soha nem a tünetekre fókuszálunk, hanem a kiváltó okokra. Amik a tapasztalatok szerint leggyakrabban a magzati korban, születésünk idejében, vagy a kora gyermekkorban gyökereznek.

De szintén átütő „sikereket” lehet felmutatni az olyan betegségek esetén is, amik évek, vagy évtizedek óta fennállnak, „nem gyógyíthatók”, legyen az kínzó migrén, emésztési probléma, autoimmun betegség, vagy akár daganat.

Ezeken túl jól kezelhetők és megoldhatók a párkapcsolati problémák, amikor úgy érezzük, nem megy tovább, el akarunk válni, mert nem jó, vagy nagyon rossz a kapcsolat. Még ebben az esetben is segíteni lehet, és meg lehet menteni a kapcsolatot.

De: ha azt érezzük, hogy újra és újra azokat a „köröket” futjuk, mindig ugyanabba a rossz helyzetbe kerülünk és igazán nem is értjük az okokat, még ezekben az esetekben is nagyon sokat lehet segíteni a TP módszereivel, mert hamar felderíthetők a mögöttes okok, és miután ismerjük az okokat, gyorsan és akár véglegesen meg is tudjuk oldani a problémákat.

Ha „csak” szorongás, ok nélküli félelmek gyötörnek, vagy állandó teljesítmény és bizonyítási kényszerben vagy, akkor is tud segíteni a fenti módszer.

És ami a legnagyszerűbb: már az első kezelés után érezhető pozitív elmozdulás, változás.

A TP segíthet a gyermekvállalásban, illetve, ha a gyermekáldás elmarad. Még akkor is lehet megoldás, amikor szervi, vagy egészségi okok állnak a háttérben. Mert, ugye, tudjuk, hogy minden egészségi és életvezetési gondunk mögött valamilyen negatív érzelmi vagy gondolati minta húzódik meg. És, ha fülön csípjük ezeket a romboló mintákat, azokat átalakítjuk, az életünk is rendbe jön.

Miért engem válassz?

Mert én tudok neked segíteni. Nagyon sok olyan tapasztalat, siker van a hátam mögött, amely arra biztat engem, nyugodtan kimondhatom: nincs megoldhatatlan probléma, helyzet. Nincs reménytelen eset. Igaz, nagyon hatékony és gyors a módszer, de mégsem ígérek neked “varázslást”.

Amit a legfontosabbnak tartok kiemelni, hangsúlyozni: mindez gyógyszermentesen és végleges gyógyulással!

Szerinted igaz a mondás: „Minden ember a maga sorsának a kovácsa.”?