Szorongás és aggodalom
Szerző:
Kategóriák: Pszichológia

Szorongás, aggodalom

Mit is jelent a szorongás fogalma? Olyan félelmek, amik nem valósak, amit nem tudsz meghatározni. Egyszerűen csak érzed a szorongás érzését, és nem tudod, mitől is van.

Bizonyos helyzetekben a szorongás természetes. Például változások, váltások, vizsgák előtt egészséges is lehet. A baj akkor kezdődik, amikor a szorongás már kiterjed nagyon sok életterületedre, vagy általánossá válik, és szinte folyton érzed a szorongás jelenlétét. anélkül, hogy meg tudnád fogalmazni, mitől is szorongsz valójában. ezt már általános, vagy generalizált szorongásnak nevezzük.

Miért veszélyes a szorongás?

Álljon itt egy idézet, ami nagyon pontosan és érthetően fogalmazza meg, miért romboló, betegítő a szorongás:

“Az aggodalom nem képes megóvni bennünket a holnapi szomorúságtól, de meg tud fosztani minket a mai nap élvezetétől.”                                                                                                                                     (James Kurtz)

Ez az idézet pontosan tükrözi azt, amit nap, mint nap megélünk. Aggódunk a jövő miatt, a gyermekeinkért, az egészségünkért. De mit is érünk el a szorongás által? Meg tudjuk változtatni a helyzetet? Jobbá tudjuk tenni a dolgokat a szorongás segítségével?

Hallom a válaszod: “Nem”. ezt lehet, pontosan tudod te is. Mégis szorongsz, aggódsz bizonyos dolgok miatt. Tudod, mennyi energiát elvesz ez Tőled? Nagyon sokat. Olyan energiát, amit arra tudnál hasznosítani, hogy a jelen pillanat szépségét megérezd, tapasztald.
Ha aggódsz, attól nem lesz jobb a holnap. De a mai napod biztosan rosszabb lesz tőle.

A kínai mondás úgy tartja: „Edd minden nap az aznapi kenyeredet!”. Emlékszem, gyermekkoromban nem volt pazarlás. Az édesanyám megvette a friss kenyeret, de nem ehettünk belőle, mert még volt a tegnapiból. Mire az elfogyott, már a korábban még friss kenyér szintén másnapossá, szikkadttá vált. Így szinte soha nem ettünk friss kenyeret. Mondhatnád, nem is egészséges! És igazad is van. De, gyermekként ezt még nem tudtam, csak azt, hogy szeretnék puha, meleg kenyeret enni, de nem volt szabad.

Hányszor, de hányszor veszítjük el a „kenyér” puhaságát, frissességét,  amikor a jövő felé kacsintgatunk, félelemmel vegyes érzésekkel. Vagy a múltban ácsingózunk, mert: „Milyen jó is volt akkor!”

És miközben a jövő felé tekintgetünk, szorongással, ami leköti az energiánkat, figyelmünket, elfelejtjük, mit is kell tennünk az adott pillanatban, hogy a következő nap, következő időszak gördülékeny legyen. És nagyon nehéznek érezzük az életet.

Akkor mit tehetek magamért?

Van egy másik mondás is, egy magyar, ami szintén kifejezi a lényeget: „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!”.  Ahhoz, hogy a jövő kiszámítható és viszonylag biztos legyen, a jelen pillanatot kell kihasználnunk, megragadnunk. Minden napunk egy alapozás. A következő nap alapjainak lerakása. Amikor szorongunk, csak erre tudunk összpontosítani, és nem teremtünk szilárd alapot a holnapnak.

Arról nem is beszélve, ha valamitől félünk, azt előbb vagy utóbb biztosan be is vonzzuk életünkbe. Mert teremteni nagyon tudunk. És, ha már megvan ez a csodás képességünk, a teremtés képessége, használjuk arra, hogy jót, kellemeset, pozitívat teremtsünk magunknak.

Miért épp engem válassz segítődnek?

Azért, mert már nagyon sok embernek segítettem az évtizedek alatt, akiknek az élete minőségi változáson ment át közös munkánk során, hatására. Azért is engem válassz, mert amit itt együtt elérünk, az örökké a tiéd marad. Nem fog elmúlni, nem fog elveszni, nem fog visszarendeződni a régi, rossz módszer, minta.

Már csak rajtad áll, hogy eldöntsd: akarsz-e még további napokat, éveket elvesztegetni az életedből a szorongás karmaiban, vagy megrázod magad, és azt mondod: “Elegem van belőled, Szorongás! Búcsút intek neked!”

Ezt hogyan tudod megvalósítani? Ebben tudok Neked segíteni, ha szeretnéd, és elég bátorságot, elszántságot és vágyat érzel Magadban arra, hogy félelemmentes jövőt teremts Magadnak! Gondolj bele, mennyire rövid is az élet!

És mekkora luxus akár egyetlen napot is elfecsérelni!