Pánikbetegség? Igen! Betegség, nem csupán állapot!

Ne riasszon el a cím! A legfontosabb, amit tenned kell az elején, hogy tudatosítsd magadban, pánikbeteg vagy! Ez miért annyira fontos? Volt egy pánikbeteg hölgy, a húszas évei elején járt. Keményen tagadta, hogy ő pánikbeteg, nem mert szembenézni a ténnyel, kínosan kerülte a pánikbetegség kifejezést, amikor magáról beszélt. Nem is tudtunk nagyon előre haladni a megoldásban. Majd amikor már volt annyi bátorság, mersz benne, hogy kijelentette, ő pánikbeteg, akkor rohamosan elkezdett javulni az addig stagnáló állapota. Na, ezért kell tudatosítani, nevén nevezni a jelen problémádat. Ne félj attól, hogy a kimondott szó ereje megpecsételi a sorsodat! Egyszerűen csak tudatosítod magadban, most ez van. Amikor elmész az orvoshoz, ő sem fog kertelni, elmondja, ez és ez a betegség van most jelen. Majd felajánlja a gyógymódot. De a gyógyuláshoz először is tudni kell, mi a baj. Amíg nem mersz vele szembenézni, polipként tapad rád a pánik. Mert érzi a félelmet benned. Amikor megnevezed a problémádat, sokat veszít az erejéből, és fel tudsz állni. Győztesen!

Csak nagyon röviden leírom a pánikbetegség tüneteit, meghatározását. Hiszen rengeteget olvastál róla, nagyon sokat tudsz erről a betegségről.

A pánikroham definíciója

Olyan jól körülírható időszak intenzív félelemmel, vagy kellemetlen érzéssel, amelyben a jellegzetes tünetek közül legalább négy (vagy több) hirtelen fejlődik ki, és maximális intenzitását kb. 10 perc alatt eléri. Fontos tudnod, hogy önmagában egy-két pánikrohama bárkinek lehet, ez még nem pánikbetegség!

A pánikroham során heves szívdobogást, a végtagok bizsergését, légszomjat, verejtékezést, hideg-meleg hullámokat, reszketést, mellkasi fájdalmat, fulladást, szédülést tapasztalhatsz. Egy idő után a félelem forrásává maga a roham válik: elkezded kerülni a “veszélyes” helyzeteket, mert attól tartasz, újra lecsap rád a pánikroham – ezzel akár komoly határokat szabsz saját magadnak. Nem utazol egyedül, nem mész ki az utcára, csak kísérővel, nem mész olyan helyre, ahol sokan vannak. Volt olyan pánikbeteg kliensem, aki még a lakást sem hagyta el.

A pánikbetegség jellegzetes tünetei a következők:

 • Fulladás, légszomj: úgy érzed, nincs elég levegőd, megfulladsz.  Emiatt sokszor szaporábban kapkodod a levegőt, ami csak tovább fokozza a bajt.
 • Szédülés, ájulásérzés, bizonytalanság: félsz az ájulástól, ám ez soha nem következik be.
 • Szapora szívverés és heves szívdobogás: amikor nincs okod rá, akkor  is fellép a heves szívdobogás, ami még ijesztőbb lehet, ha egy-egy nagyobb ütés, vagy ebből akár egy sorozatot is érezhetsz.
 • Remegés, reszketés: ezt gyakran egész testedben  érezheted.
 • Izzadás: erős verejtékezés, “csorog a hátamon a víz”, “szinte csöpög a kezem”, érzését tapasztalod anélkül, hogy meleged lenne.
 • Torokszorulás, fulladás: nem a légszomjról, a levegő kapkodásáról van itt szó. A torkodban lévő szorító érzés, a “gombóc” megakadályozza, hogy akár az étel, akár a levegő “lemenjen”.
 • Hányinger, hasi feszülés/fájdalom: émelygés, hányinger, puffadás, ideges hasmenés, akár mellkasi tünetek nélkül is jelentkezhetnek. Ez a hasi pánik.
 • Deperszonalizáció, derealizáció: saját magadat, a testedet, annak részeit érzed megváltozottnak, vagy környezetedet éli meg furcsának, idegennek.
 • Érzési zavarok, zsibbadás, hangyamászás érzése vagy csökkent érzékelés: általában a kezek, a karok, az arc, az ajak zsibbadását, érzéketlenségét éled meg.
 • Kipirulás, hevülés vagy hidegrázás.
 • Mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás.
 • Halálfélelem: sokszor úgy érzed, hogy meghalhatsz, azonnali segítséget kell kérned. Mire azonban kijön a mentő, már minden tünet elmúlt. Na, ez a pánikroham biztos jele.
 • Megőrüléstől, az önkontroll elvesztésétől való félelem: gyakran elviselhetetlennek, kibírhatatlannak érzed a roham alatti szorongást, rettegést, félelmet.

Ezek a tünetek önmagukban is nagyon zavarók, kényelmetlenek tudnak lenni. De ha több is jelentkezik egyszerre, teljes elerőtlenedés, kifáradás, tompultság vehet erőt rajtad. És, még túl sem jutottál ezen a rohamon,  már félsz a következőtől, mert nagyon megvisel. Ez a szorongás azonban szinte biztosan megteremti a soron következő pánikrohamot.

Hogyan tudok neked segíteni?

Először is megtanítalak olyan apró fogásokra, trükkökre, amik elviselhetőbbé, könnyebbé tehetik a jelentkező tüneteket. Ezt a pusztán légzésed segítségével tesszük. De ehhez ismerned kell magadat, figyelned kell magadra. Mert a legelején elkapott pánikroham, amikor még nem tepert le teljesen, nem kerített hatalmába, sokkal jobban kezelhető. Te magad is meg tudod tenni. Megmutatom neked mindjárt az legelején, hogyan lélegezz helyesen. Hiszen nem lehetek minden pillanatban ott melletted, de nem is ez a cél. A cél az, hogy te magad tudd irányítani a dolgokat. A saját dolgaidat. Nem az a célom, hogy most ne a gyógyszertől függjél, hanem tőlem. „Majd a Gyöngyi megoldja!” Nem! Te magad fogod megoldani, én csak fogom a kezed, és kísérlek az úton. Ne ijedj meg, nem hagylak magadra. Mindig ott leszek, de egyre inkább a háttérben. Eleinte az én szerepem lesz nagyobb, de ez fokozatosan csökken, és te veszed át az életed irányítását. Visszaveszed a korábbi boldog életedet, vagy ha ez nem volt soha, akkor kialakítasz egy új, sokkal boldogabb életet magadnak.

Hová tudsz eljutni?

Ahová most talán még álmodni sem mersz. Olyan életet tudsz magadénak mondani, ami jobb, mint valaha volt. Vagy soha nem volt minőséget tudsz teremteni a saját létednek. Ezért dolgozunk! Együtt!