Félelem a félelemtől

A félelem sokféle lehet. Félhetsz a nehézségektől, balesetektől, katasztrófáktól, veszteségektől. Lehet, hogy a te életében is a félelem állandó útitárs. Ragaszkodó, bár csöppet sem kívánatos útitárs? Olyan mértékben, hogy nem is tudod elképzelni, hogy lehet félelmek nélkül is élni?

A félelem számos ember életével szorosan összekapcsolódik. A „félelem” (Angst) szó a latin „angustus” származéka, mely valami­nek a „szűk” voltát jelenti. Ha a dolgokat túlságosan szűklátókörűen, korlátolt tudatunkon keresztül szemléljük, félelem keletkezik ben­nünk.

Félelem alakulhat ki benned a kudarcoktól, az értéktelenségtől, elutasítástól, elhagyatottságtól.

Fontosnak tartom, hogy a félelmet kiváltó helyzetről kialakult elképzelésedhez mindig kellemes, pozitív megoldást kapcsolj. Vagyis a gondolataidban, és lélekben tudd, hogy minden jól alakul. Ha félsz a liftben való utazástól, akkor képzeld el, hogy minden gond nélkül felvisz a kívánt szintre, anélkül, hogy elromlana, beszorulnál, stb.

A félelem különleges típusa a fóbia.

A fóbia egy elképzelt veszélytől való alaptalan vagy ösztönös félelem. Ezek a fóbiák egy korábbi életszakaszunkban (vagy akár egy korábbi életünkben) gyökereznek, oda vezethető vissza a kialakulásuk. Itt is csak akkor beszélhetünk végleges megoldásról, ha megtaláljuk ezt a kiváltó okot, a félelmet kiváltó helyzetet, azt újra éljük, ezáltal a negatív töltése kioldódik, tovább már nem hat ránk. Ne ijedj meg, nem egyedül kell ezt a kiváltó okot megkeresned, megtalálnod. Azért vagyok, hogy téged segítselek. Hogy megtaláld és megszabadulj a félelmed valódi okától.

De, mielőtt tovább mennék, megnyugtatlak, hogy nem vagy egyedül ezzel a problémával.

A felmérések szerint az összlakosság mintegy 10-13 százalékának van valamilyen fóbiája, indokolatlanul, és aránytalan mértékben fél valamitől.

Emlékszel még az iskolás éveidre? Amikor felszólított a tanár, felelned kellett. Remegtél, izzadt kezed, lábad, elsápadtál, vagy elvörösödtél, azt hitted, ebbe bele kell halni. Alig tudtál állva maradni, vagy a helyedre vánszorogni. Én például, amikor hetedikes koromban új iskolába kerültem, nem mertem megszólalni az osztály előtt, mert féltem, hogy butaságot mondok, és kinevetnek, leégek előttük.  Nagyon hamar bukásra is álltam   egy-két tárgyból. Mindez azért, mert nem akartam nem tökéletesnek látszani.

Azt gondoltam, majd mire felnőtt leszek, kinövöm. Nem így történt. Ekkor kezdtem el kutatni az okok után. És azt találtam, nagyon meg akarok felelni, tökéletes akartok lenni minden helyzetben. Honnan ered? Egészen kicsi koromból. Fiúnak vártak, lány lettem. És ettől kezdve mindig arra törekedtem, hogy bebizonyítsam, megmutassam, én is vagyok olyan jó, mintha fiú lennék. A gyökerek nagyon mélyre és régre nyúlnak vissza. Amikor ezt felismertem, megértettem, már nem akartam többé tökéletes és hibátlan lenni. Egyszerű? Egyszerű! Megéri? Nagyon!

És nem kellett gyógyszer, nem kellett alkohol, nem kellett semmi pótlék!

A gondolataimat alakítottam át. Az önmagamról alkotott képemet!   Az önbizalmamat, magabiztosságomat erősítettem. Megismertem önmagamat, a működésemet, a különböző helyzetekben adott válaszaim okait. Nagyon mély okait. Ezeket feloldottam. És most félelem nélkül élek, szabadon! Ezt tudom neked nyújtani, felajánlani!

Gyakori fóbiák:

  • Sérüléstől, injekciótól, fogorvostól való túlzott félelem.
  • Magasság (köznyelven tériszonynak nevezzük).
  • Állatok (kígyó, madár, patkány, stb.).
  • Vér látványa.
  • Víz (fürdés tóban, tengerben).
  • Bármilyen rovar.
  • Repülés.
  • Vihar, mennydörgés, villám.
  • Nyílt tér, agorafóbia.
  • Klausztrofóbia—bezártságtól való félelem.

Ezekkel a félelmekkel tudsz együtt élni. De meddig?

És miért kellene együtt élned velük? Hiszen legátolnak, gúzsba kötnek, korlátokat tesznek eléd. Jó sokat! Rengeteg energiádat felemésztik, és ezeket az energiákat a szervezeted egészséges működésétől veszik el. Úgyhogy, amikor azt kérdem, meddig lehet ezekkel a félelmekkel élni, a válaszom,: „egy ideig”. És mi történik azután? Kialakulnak különböző testi tünetek, betegségek. Mindez azért, mert a szervezeted már nem tud kevés energiával jól működni.

Gyere és változtassunk együtt, amíg nem késő!

Mindenben támogatlak, de te leszel az, aki megoldja. És tudod, a siker íze milyen? Valami fantasztikus! Akarod érezni?

Itt várlak téged, tettre készen! Csak egy döntés. A részedről. Már most hozd meg ezt a döntést, mire is várnál!