Pozitív gondolkodásra tanítsd gyermekedet

Miért fontos, hogy pozitívan gondolkodjon már egy kisgyermek is?

Ha segítesz megértetni e gyermekeddel, hogy minden gondolata, cselekedete és reakciója hatással van a jövőben jóllétére, akkor sokkal nagyobb esélye van arra, hogy felnőttként ő maga irányítsa az életét, boldog, harmonikus, sikeres  élete legyen. Nagyon sok módszer van arra, hogy a lehető legjobb irányt mutass neki.

Lássunk most pár ötletet arra, hogyan tudod pozitív gondolkodásra nevelni

  • Légy példamutató – a gyermek olyan, mint a mágikus szivacs. Mindent magába szív, ami a környezetében történik, és benne is marad.  Gyakorló szülőként ügyelj arra, hogyan gondolkodsz, hogyan reagálsz helyzetekre, miket mondasz, és persze arra is ügyelned kell, hogy ez mind hiteles legyen. Ugyanis a kisgyermek nagyon érzékenyen veszi a testbeszédet, figyeli mimikádat, mozdulataidat. Légy követendő példa számára!
  • Segíts neki, hogy békében legyen az érzelmeivel – tanítsd meg őt arra, hogyan kacagjon önfeledten, hogyan fejezze ki a bánatát, engedd őt sírni, vagy épp dühösnek lenni. Biztosíts neki olyan családi, otthoni légkört, hogy biztonságban érezze magát, és bátran beszélhessen az érzelmeiről.
  • Tanítsd meg neki, hogyan működik a vonzás törvénye – mondd el neki, hogy a legerősebb gondolata megteremti számára azt, amire gondol. Tanítsd meg őt arra, hogy saját magára mindig úgy gondoljon, hogy értékes, szerethető, kreatív, jó társ,. Semmi nem lesz erősebb motiváló, mint amikor pozitívan gondol magára és a világra, jövőre.
  • Légy ösztönző – segíts elhinni neki, hogy önmagából képes kihozni a legjobbat. Bátorítsd arra, hogy kövess e az álmait, és higgye el, hogy nagy sikereket érhet el az életben. Mondd el neki, hogy amikor teszünk valamit, akkor hibázhatunk is. Ez teljesen természetes. Tudasd vele, hogy a kudarc után fel kell állni, és tovább menni.  Néha nagyon jó hatást érhetsz el, ha te is beszélsz a saját kudarcaidról, és arról, hogy mentél tovább.
  • Tanítsd meg arra, hogy a megoldásra összpontosítson, ne a problémára – a problémamegoldás  egy fontos tulajdonság, hogy a gyermeked önbizalmat nyerjen, továbbra is képes legyen pozitívan gondolkodni. Tanítsd meg őt arra, hogy minden problémára létezik megoldás, csak nyitottnak kell lenni, és megtalálja.
  • Adj neki szabadságot, hogy azt csinálhassa, amit szeret – segítsd őt, hogy biztosan megtalálja a számára legkedvesebb tevékenységet, amiben el tud merülni.  Teremts neki olyan környezetet, ahol kibontakoztathatja kreativitását. Mondd el neki, hogy minden helyzetben tanulhatunk valamit.
  • Vedd körül pozitív emberekkel – olyan társaságot keress neki, ahol hasonlóan gondolkodnak az emberek. Mindenki, aki a kisgyermeket körülveszi, mintaként szolgál számára. A gyermek a legnagyobb utánzó, ezért nem mindegy, mit lát maga körül. Tanítsd őt arra, hogy segítsük egymást, így olyan felnőtté válik, aki nem marad érzéketlen az elesettek láttán, és úgy segít, ahogy tőle telik.
  • Biztasd arra, hogy mindig őszinte legyen, soha ne akarjon szándékosan kárt okozni másoknak —  Ezeket a tulajdonságokat egészen pici korától kell megalapozni, csak így válhat morális, értékes emberré. Ismerje az életben az értékeket, fedezze fel magában is az értékes tulajdonságokat.  Nagyon könnyen megértetheted vele, mit jelent például becsületesnek lenni, ha elmeséled neki, hogy a pénztáros többet adott vissza és te nem tetted zsebre, hanem visszajuttattad neki. Ebből tanul a legtöbbet.
  • Kérdezd meg, milyen pozitív dolgok történtek vele aznap – ez a kérdés támogatja őt abban, hogy a pozitív eseményekre  figyeljen, ne pedig a kudarcokra. Amikor a gyermek megmarad a pozitív gondolkodás mezsgyéjén, akkor tapasztani fogja, hogy egyre több jó dolog történik vele.
  • Teremts számára gazdag irodalmi környezetet – amelyik gyermek sokat olvas, sokkal gazdagabban fejezi ki magát, könnyebben állít fel nehéz helyzetekben stratégiát a problémák megoldására.  Írasd be a könyvtárba, játsszatok szókirakót, olvass neki sokféle könyvből. Minél kisebb korban megismerkedik az olvasás örömével, annál gazdagabb lesz a lelki élete és annál többféle módon tud majd helyzeteket megoldani.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A te segítőd a gyermeknevelésben

Ha bármilyen további kérdésed van, hívj bátran. Azért vagyok, hogy segítsek boldogabb gyermekeket nevelni.

 

30/285 70 47; vagy [email protected]