Párkapcsolat. Miért félünk tőle?
Szerző:
Kategóriák: Párkapcsolat

Gyermeki énünk és a párkapcsolat

Életünk során nagyon sok élményt, emléket, tapasztalatot, benyomást gyűjtünk be és tárolunk el tudatalattinkban a párkapcsolat minőségét illetően. Ezek lehetnek pozitívak vagy negatívak, akár vegyesen is. Kisgyermekként mindent valóságként élünk meg, valóságnak fogunk fel. A párkapcsolat, amit a szüleink élnek, szintén valóságos a gyermeki énünk számára. Azt gondoljuk, csak így működhet egy párkapcsolat, ahogy anyánk és apánk éli azt.  Számunkra ez a minta a párkapcsolat megélésére.

Gondolj csak arra, hogy amikor egy filmet nézel, mennyire bele tudod élni Magad, mennyire elhiszed a történetet. Pedig felnőtt vagy. És TUDOD, hogy csak film. Mégis! Amikor ez történik, a kisgyermeki énünk reagál, veszi át a vezetést.

A kisgyermek nem tud még különbséget tenni. Neki minden a valóságot jelenti. Nem tud mérlegelni, nem tud elválasztani, nem tud megkülönböztetni.

Amikor gyermekkorunkban látunk valamit, esetleg látjuk azt, hogy szüleink boldogok a kapcsolatukban, nekünk is ez tárolódik el, ez a kép, ez a minta az elménkben. És ezt fogadjuk el valóságnak, ezt követjük, akaratlanul is. Ekkor minden rendben van.

Mitől függ a párkapcsolat minősége

De többnyire nem ez a helyzet. Azt látjuk, halljuk gyermekként, hogy a házasság, párkapcsolat nem boldogít, nem látjuk, hogy a felnőttek boldogok lennének, örülnének. Ellenben látjuk a veszekedést, haragvást, problémákat. Nem is csoda, hogy úgynevezett fogadalmakat teszünk: „soha nem megyek férjhez, mert az rabság, és a férjemet kell kiszolgálnom”, vagy: „soha nem nősülök meg, mert akkor már nem lehetek szabad” tartalmakkal.

Ezekre a fogadalmakra nem is emlékszünk. De működik, és sajnos, akadályoz minket a párkapcsolatunkban.
Nem is tudunk arról, hogy valaha ilyen típusú fogadalmat tettünk magunkban. Csak azt látjuk, hogy nem jön össze a párkapcsolat, vagy, ha össze is jön, nem tud tartóssá válni. És nem értjük, miért. Hiszen úgy szeretnénk már valakihez tartozni, valakivel együtt élni.

Egy valós történet a gyakorlatomból

Fiatal hölgy, harmincas évei közepén. Évek óta nincs párkapcsolat az életében. Semmilyen. És évek óta vágyik rá. De nagyon.
Mégis, amikor felbukkant a FÉRFI az életében, elkezdett erősen szorongani. És mindenféle mondvacsinált kifogást keresett a férfiban, amiért az nem felel meg a hölgynek. Ő saját magát sem értette. Hiszen itt van egy férfi, egy ember, aki szereti őt, minden tekintetben valami hasonlóra vágyott, mégis, amikor továbbgondolja a jövőjüket, hihetetlen erős szorongás lesz úrrá rajta.


Szerencsére, tudatos hölgy lévén, felismerte, hogy ezeket a kifogásokat, amik egyáltalán nem valósak, a tudatalattijában meglévő rossz minták generálják. Ugyanis, gyermekként azt látta szüleitől, a szülei házasságából, hogy rabság, hogy taposómalom, hogy nem boldogok, hogy nem érzik jól magukat a házasságban. Megfogadta (gyermekként), hogy ő bizony nem megy soha férjhez, mert nem akarja elveszíteni a szabadságát, függetlenségét.

Milyen eredményt értünk el a közös munkánk során

Mikor ezt a régi elhatározást, fogadalmat fülön csíptük, megértette, hogy emiatt fél a párkapcsolattól, a házasságtól. Feloldottuk ezt a régi fogadalmat. Most, amikor a házasságra, családalapításra gondol, csak kellemes, jó érzés és öröm van benne, nyoma sincs a szorongásnak. A párkapcsolat gondolata megtalálta méltó helyét az életében.

Milyen egyéb okok lapulhatnak meg a boldogtalan párkapcsolat hátterében

Negatív gondolatok, minták, amiket magunkban hordozunk, mint:

  • nem vagyok elég jó
  • nem vagyok szerethető
  • nem vagyok jó nő/férfi
  • nincs igazi boldog párkapcsolat
  • nem érdemlem meg a boldogságot
  • a férfiakban/nőkben nem lehet megbízni
  • a párkapcsolatban elveszítem önmagam/ a függetlenségemet/ szabadságomat. Stb.

Persze, számos egyéb oka is lehet annak, hogy félünk elköteleződni. Ez csak egy kiragadott példa volt. Minden egyes esetben meg kell keresnünk és fel kell oldanunk a félelmeink okát. Hogy a párkapcsolat tényleg boldog és harmonikus lehessen.

Mit lehet ezekkel a problémákkal tenni? Mi a megoldás?

Amikor párkapcsolati problémával fordulnak hozzám, első lépésként alaposan feltérképezem a kliens “előéletét”. Beszélünk a gyermekkoráról, a szülők házasságáról, előző párkapcsolatairól.Együttgondolkodásunk során előkerülnek azok az igazi problémák, okok, amelyek a tudatalatti mélyén lapulnak, és rendre meghiúsítják, vagy megtörik a jól induló párkapcsolat ívét.

A transzperszonális pszichológia segítségével az ilyen, mélyen elásott, eltemetett okokat tárjuk fel közösen. És megoldjuk. Az egész folyamat alatt melletted vagyok, fogom a kezed, megmutatom, mit kell tenned, hogy végre boldog legyen a párkapcsolat.

 

Ettől kezdve zöld jelzést kap a párkapcsolat.

Küldetésem az életben: visszaadni neked, és mindenki másnak a boldog párkapcsolat létezésébe vetett hitet. Igenis, létezik harmonikus, kiegyensúlyozott és szeretetteljes párkapcsolat!