Önbizalom – önértékelés
Szerző:
Kategóriák: Pszichológia

Te különleges vagy!

Az alábbi írásból megtudhatod, hogy milyen erős az önbizalom benned.

“- Miért van az, hogy mindenki olyan boldog rajtam kívül? – Mert ők megtanulták mindenben a jót és a gyönyörűt látni. – mondta a mester.
–  Én miért nem látom mindenben a jót és a gyönyörűt?  –  Mert nem láthatod a gyönyörűt Magadon kívül, ha nem veszed észre Önmagadban.”
(Anthony de Mello)

Önbizalom – önértékelés

Mindannyian arra vágyunk, hogy jól tudjunk helytállni az életben, hogy sikeresek legyünk. Jól menjenek a dolgaink, legyen egy kiegyensúlyozott, harmonikus életünk, boldog családunk. És hogy mások irigykedve nézzenek ránk, fürkészve, kutatva azt a titkot, ami az önbizalom mögött meghúzódik. Jó érzés azt tapasztalnunk, hogy a hátunk mögött összesúgnak az emberek: “Hogyan csinálja? Mitől van ekkora önbizalma? Szeretném ismerni az igazi önbizalom megszerzésének minden apró trükkjét.”

Bizony, hajlamosak vagyunk arra, hogy a jót csak másban lássuk meg. Amikor mi magunk valami szuper dolgot teszünk, az teljesen természetes és magától értetődő. Amikor hibázunk, az szinte megbocsáthatatlan vétek. Az önbizalom halvány nyoma sem látszik rajtunk.

Sokan mondják, hogy értékes és jó vagyok, jól csinálom a dolgaimat, mégsem értékelem magam

Szeretnéd tudni, miért reagálunk így? Mint minden más esetben, most is a gyermekkorunkhoz kell visszanyúlni. Kisgyermekként tanuljuk a világot, és amikor még egészen aprók vagyunk, a szüleink dicsérnek és dicsérnek, jó esetben. Viszont az is előfordul, hogy már egészen apró gyermekként sem tud erősödni bennünk az önbizalom, mert nem kapunk megfelelő visszajelzést a szüleinktől. Nem csak dicsérnek, csak szidnak vagy kifogásolják a tetteinket, viselkedésünket.
És eljön egy kor, nagyjából ez az iskolába kerülés időszaka, amikor már elmarad a dicséret, de megmarad a kritika. Hányszor hallottuk, hogy: „Te többre vagy képes. Miért négyes lett a dolgozat, mikor Te ötöst is tudnál hozni?” És így tovább. Ezzel azt tanuljuk meg, hogy mi nem vagyunk elég jók, de mások igen.
És elkezdjük nem észrevenni a magunk eredményeit, sikereit. Csak másokét. Ezzel együtt elkezdjük leértékelni önmagunkat, sőt, tovább megyek, szapulni, önmagunkat. És kritizálni a tetteinket. Már nem látunk jót magunkban, csak a hibákat. A siker már teljesen természetes, alap. Észre sem vesszük. A folyamat a teljes önleértékeléshez vezet. Amikor nem látod meg a gyönyörűt, a csodát Önmagadban. Pedig, hidd el, ott van. Minden emberben, így Benned is. Csak észre kell venned. Persze, először nagyon kell figyelned, hogy észrevedd. Majd, ahogy megy az idő, egyre inkább azt látod, hogy sok érték van Benned is.

Mit tegyek, hogy erősödjön bennem az önbizalom?

Az önleértékelési folyamat bármikor megfordítható. Elég, ha minden nap felírsz este három olyan dolgot, amiért aznap büszke lehettél Önmagadra. Először nem fogsz könnyen találni ilyen eseteket. Majd, amikor már tudatosan figyelsz, egyre könnyebb lesz. Sőt, nem csak hármat fogsz felírni, észrevenni, hanem egyre többet és többet.

Milyen hatása lehet ennek az életemre?

Meglátod, felfedezed a gyönyörűt Önmagadban. Felismered a szépséget Magadban. Az értékeket. Ez pedig hozzásegít ahhoz, hogy végre reálisan lásd magad, észrevedd, hogy te is értékes, szeretetreméltó, különleges ember vagy.

Ebben tudok Neked segíteni!

Megmutatom neked, hogy milyen kincsek rejlenek a személyiséged mélyén, mint valami gyémántok, amik csak arra várnak és vágynak, hogy végre valaki kibányássza, felszínre hozza őket. Megtanítom neked, hogyan erősödhet az önbizalom benned.