Önbizalom erősítés
Szerző:
Kategóriák: Önbizalom

Önbizalom

 

Mindannyian arra vágyunk, hogy mindig, minden helyzetben önbizalom sugározzon rólunk. Ezzel szemben gátlásosnak, félszegnek érezzük magunkat. sok mindent próbáltunk már, de nem sokat segített. Olvasd el cikkemet, és jobban látod, milyen is vagy valójában. Azt, hogy az önbizalom benned van, de ezt el is kell hinned magadról.Álljon itt egy rövid történet, ami, remélem, neked is felnyitja a szemedet, és meglátod magadban az önbizalmat.

“Miért van az, hogy mindenki olyan boldog rajtam kívül?

Mert ők megtanulták mindenben a jót és a gyönyörűt látni. – mondta a mester.

Én miért nem látom mindenben a jót és a gyönyörűt?

Mert nem láthatod a gyönyörűt magadon kívül, ha nem veszed észre önmagadban.”
(Anthony de Mello)

Boldogság, gyere haza…

A szépet és jót, csodát leggyakrabban önmagunkon kívül keressük. Azt hisszük, akkor leszünk boldogok, és elégedettek, ha szép környezet vesz minket körül, ha kényelemben élünk. És mi történik? Ugyanolyan boldogtalanok vagyunk gyönyörű tárgyak között, mint korábban.

Mindig várunk valamire. Valami csodára. Gondolj csak bele, hányszor mondtad már életed során:
“De jó lesz, ha levizsgázom, ha megveszem, ha megoldom, ha odaérek, ha megkapom.”
És még sorolhatnám napestig. Valamire mindig vágyunk, valamit mindig várunk, ami majd boldoggá tesz minket. És a csodatevés elmarad. Pedig mennyire áhítottuk.

Tudod, miért?

Mert közben mi magunk nem változunk (vagy nem annyira, mint kellene), és arra várunk, hogy a körülmények oldják meg problémánkat. A körülmények tegyenek majd minket boldoggá.

De addig nem örülhetünk eléggé az elért eredményeinknek, amíg nem látjuk meg önmagunkban a csodát. Azt, hogy mi magunk vagyunk a csoda. Meg kell látnunk és tudatosítani kell magunkban. Önbizalmunkat erősíteni, edzeni kell. Folyamatosan!

Hogyan csináljam?

Szoktad magad megdicsérni? Örülsz annak, ha valamilyen eredményt érsz el? Egyáltalán, tudatosítod magadban azt, hogy jól megoldottál valamit? Vagy teljesen természetesnek tartod, hogy mindent jól csinálj? Igen? Tudod, ez honnan ered? A gyermekkorodból. Tapasztalataim szerint vannak olyan szülők, akik természetesnek veszik azt, ha a gyermekük jól tanul, hogy ötöst hoz haza, hogy illedelmesen és udvariasan viselkedik, hogy szófogadó. Ismerős? Persze. valószínű, te is találkoztál már ezzel a jelenséggel. Ha gyermekkorodban, akkor, most felnőttként igenis, méltasd a sikereidet! Kötelező! Minden egyes apró sikert! Dicsérd magad! Ettől nem fogsz “elszállni”. Nem fog a fejedbe szállni a dicsőség. Ettől nem kell tartanod. Egyszerűen csak az történik majd, hogy egyre erősödik az önbizalom benned, egyre elégedettebb és boldogabb vagy! Ha gyakorló szülő vagy, akkor a gyermeked sikereit is méltasd. Ne őt dicsérd, hanem az eredményeit. Ettől erősödik majd az önbizalom benne is, de nem lesz nagyképű és beképzelt. Szeretnéd? Akkor a megoldás a kezedben van!

Valahányszor eredményt érsz el, ne feledd megdicsérni Magadat! Mondd ki hangosan:

 

„Büszke vagyok magamra!”

Az elmúlt hónapban, évben hányszor mondtad ki ezt a mondatot?  Tégy egy próbát! Az elkövetkező hónapban, amikor akármilyen kis eredményt érsz el, méltasd! Dicsérd meg MAGAD! Légy nagyon büszke MAGADRA! És mindezt a tükör előtt állva, hangosan mondd a szemedbe!

Lehet, először zavarba jössz. Talán el is sírod Magad. Ez így van jól! Csak folytasd, és meglátod, egyre jobban megy, és ettől egyre jobban érzed Magad! Ha mégis úgy találod, hogy az önbizalom nem akar erősödni benned, vagy egyszerűen csak nem tudod önmagad dicsérni, na akkor keress meg! Ugyanis ekkor szükséged lehet külső segítségre.

Miért épp hozzám gyere?

Mert egészen biztos, hogy át tudlak billenteni az elakadásodon, a blokkot, ami megakadályoz téged abban, hogy önbizalom legyen benned, hogy önbizalmat érezz, feloldjuk, ami elindít téged ezen a csodálatos önmagadat felfedező úton.

Ne habozz, ne késlekedj! Már ma kezdd el!