Hogyan tudod elrontani a kislányod jövőjét?

Elégedett vagy a testeddel, kinézeteddel?

Ma nagy divat a fogyókúra. Azt is mondhatnám, hogy a fogyókúrák, diéták korát éljük. Egyre fontosabbá vált elsősorban a nők, édesanyák számára, hogy karcsúak, csinosak, formásak legyenek. Ezzel nem is lenne semmi probléma. Ha viszont kislányod azt látja, hogy egyfolytában diétázol, csak csipegetsz a tányérról, vagy egyáltalán nem eszel, mikor a család étkezik, akkor ez azt az üzenetet küldi a kislányodnak, hogy az evés az valami bűnös dolog, nem szabad élvezni az ízeket, nem lehet jóízűen falatozni.

Ne feledd, a lányod tőled tanulja a női szerepet!

Ahogyan te viszonyulsz önmagadhoz, a testedhez, úgy fog a lányod is felnőtt korában. Sőt, már kiskamaszként is! Több olyan tinédzser kliensem volt, akinél testkép-zavar alakult ki már egészen fiatal korára. Bálnának látta magát, amikor tükörbe nézett, és nem mert megenni egy almát sem, mert attól félt, csúnyán elhízik, és így nem fogják majd szeretni, nem kell senkinek, nem lesz elfogadható. Ez az anorexia nevű betegség. De volt olyan egészen fiatal lány is, aki mindig kihányta, amit megevett, mert nem akart hízni. Ez a bulímia.

A saját testéhez, nőiségéhez való viszonyát már egészen pici korától ellesi tőled

Ha te elégedett vagy önmagaddal, a kinézeteddel, a női szerepedet meg tudod és meg is mered élni, akkor kicsi az esélye annak, hogy kislányod felnőttként ilyen jellegű problémákkal küzdjön. Ez kezdődik egészen a várandósság idején. Ha te kismamaként örülsz, hogy egyre domborodik a pocakod, boldogan és szeretettel éled meg a kilenc hónapot, és nem azon kattogsz, hogy milyen csúnya lesz majd a hasad, mennyire fog majd lógni a melled szoptatás után, akkor rengeteget segítesz a még meg sem született kislányodnak tanulni az ön-elfogadást, önszeretetet.

Előfordult már veled, hogy más nőket kritizáltál a kinézete miatt és ezt a lányod is hallotta?

Amikor a barátnőddel arról beszélsz, hogy éppen milyen diétát követsz, mert le kell adnod pár kilót, és közben kritizálsz más nőket, hogy milyen csúnyán néznek ki kövéren, akkor tulajdonképpen azt az üzenetet küldöd a lányodnak (persze akaratlanul!), hogy csak akkor lesz szerethető, elfogadható és sikeres, ha jól néz ki.

Hogyan tudod elkerülni ezt?

Úgy mutass példát neki, hogy egészséges ételeket készítesz, megtanítod az egészséges táplálkozás alapjaira (persze a saját jó példádon keresztül, hiszen a személyes példa sokkal hatásosabb, mint a hegyi beszéd!), nem veszel készételeket, nem mentek a Mecibe, és megmutatod neki, hogyan lehet egészségesen élni, étkezni. Ha már mindenképp le akarsz dobni pár kilót, akkor ne az önsanyargató módszereket válaszd, hanem csakis az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást!

Mit nyersz ezzel és mit nyer a lányod felnőttként?

Könnyebben meg tudod őrizni a kívánt alakodat, és nem kell állandóan azon aggódnod, hogy „Jaj, híztam húsz dekát, muszáj fogyóznom!”. A lányod pedig megtanulja szeretni önmagát, elfogadni a testét, és megélni a nőiességet. Nem lesz problémája a súlyával, elégedett lesz önmagával, önbizalommal teli és magabiztos felnőtt nővé válik!

Ugye, te is ezt szeretnéd?

Ha úgy érzed, hogy ezen a területen vannak problémáid, akkor gyere el, együtt megoldjuk!

Keller Gyöngyi, a te kísérőd ezen az úton.

Keller Gyöngyi, a te kísérőd ezen az úton.