Igazi érték az életben

Ha megkérdeznélek, milyen érték van az életedben, mit válaszolnál? Valószínű nagyon sok mindent fel tudnál sorolni, amik között lenne emberi érték, egészséghez kapcsolódó érték, anyagi érték, de egyéb más érték is. Akkor igazi a lista, ha csak néhány dolog jelenik meg benne. Mert az képviseli az igazi érték fogalmát.

Miért mondom ezt? Álljon itt egy nagyon szép tanmese, és rögtön megérted, mire is gondolok. Hogy számomra mi képviseli az igazi érték minőségét.

Az igazi kincs

Egy idős indián asszony éppen a hegyekben utazgatott, amikor egy napon egy folyómederben különleges értékes kőre bukkant. Megnyugvással vette magához a kincset, majd folytatta útját. Néhány nap múlva találkozott egy férfival, aki szintén a hegyekbe zarándokolt.
Mivel a vándor éhes volt, de nem volt mit ennie, az indián bölcs megvendégelte őt a maga eledeléből.

Ám amikor az asszony kinyitotta a csomagját, hogy megossza ennivalóját az emberrel, a férfi felfigyelt a táskába rejtett kőre. Sokáig beszélgettek mindenféléről, közte az élet értelméről is, majd amikor elbúcsúztak egymástól, a vándor arra kérte az asszonyt, hogy adja neki a kincset. A bölcs belenyúlt a táskájába, némán kivette a drágakövet, és a férfi kezébe nyomta.

A vándor megköszönte, majd sietve tovább állt, mert még véletlenül sem akart alkalmat adni az indián asszonynak, hogy meggondolja magát. Innentől kezdve megkönnyebbülve utazott tovább, abban a nyugalomban, hogy olyan kincs birtokába jutott, amelynek hála sosem lesz már része nélkülözésben.

Ám ahogy vándorolt, egyre többször jutottak eszébe az indián asszony szavai.
Néhány nap múlva visszafordult, megkereste a bölcset és visszaadta neki a követ.

– Gondolkoztam – kezdte mondandóját a vándor.

– Tisztában vagyok vele, hogy micsoda kincs van a kezemben, mégis szeretném visszaadni. Abban bízom, hogy helyette olyasvalamit adhatsz nekem, ami még   ennél is értékesebb.
– Kérlek, add nekem azt a valamit magadból, ami képessé tett arra, hogy nekem add ezt a követ!

Vajon mennyire lennénk képesek lemondani mi egy ilyen érték birtoklásáról?

Amit magunkénak tudhatunk, legyen az kapcsolat, tárgyi érték, bármi más, ahhoz ragaszkodunk. Akár tíz körömmel is. De minél inkább kötjük magunkhoz, annál inkább kicsúszik a kezünk közül. annál inkább elveszíthetjük.

Mi tehát a megoldás?

Csak az igazi érték legyen annyira érték, hogy bármikor le tudjunk mondani róla. Minden erőfeszítés és fájdalom nélkül. Abban a pillanatban, hogy ehhez felnövünk, annak a jele, hogy el tudunk engedni bármit, ami fontos számunkra.

Miért jó ez nekem? – kérdezheted.

Gondolj csak bele: amikor van valamid, az nagyon fontos számodra. Vigyázol rá, óvod a sérüléstől, félted. Vagyis görcsben vagy, mert attól félsz, elveszítheted. És minél inkább félünk valamitől, annál inkább vonzzuk magunkhoz. A félelem megteremti a tárgyát. Félelemben élni nem lehet! Hosszú éveken keresztül semmiképp! Amikor félsz, görcsös vagy. Nem vagy felszabadult, nem vagy boldog. Nem tudsz örülni a pillanat boldogságának, mert ott motoszkál benned: “Egyszer úgyis vége lesz, egyszer úgyis elromlik minden.”

Szoktál így érezni, gondolkodni? Vagy nem is tudatosult ez így még benned? Elindítottam benned gondolatokat? Nagyon jó! Épp ez volt a célom! Az, hogy sokkal tudatosabban gondolj azokra a dolgokra, amik az igazi érték fogalmát képviselik az életedben!

 

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, szívesen segítek neked egy egyórás INGYENES beszélgetéssel!