Ha megkérnélek, sorolj fel kapásból három olyan dolgot, ami érték az életben, mit válaszolnál?

Mi képviseli számodra az érték az életben fogalmát? Mennyire fontos neked, hogy mindened meglegyen, amit csak pénzzel meg lehet venni? Érték neked az, ami magától értetődő? Gondolok itt az egészségre például. Vajon mennyire érzel hálát azért, hogy van két kezed, két lábad, tudsz fogni, menni? Vagy: mikor gondoltál arra: “De jó, hogy élek!”? Kimondtad ezt már valaha hangosan, vagy csak magadban?Örülsz annak, hogy vagy, hogy létezel? Hálás vagy azért, hogy van ruhád, hogy van hol laknod, hogy tudsz enni, amikor éhes vagy? Érték számodra a hízott bankszámla? Vagy egy dögös autó? Érték az életben egy fukszos ház? Érték neked, hogy szerető családban élhetsz? Hogy vannak gyermekeid, akik egészségesek, szépek és okosak? Hogy van egy szerető, megértő társad, akivel együtt vagytok jóban-rosszban?

Tudom ezek a kérdések nagyon provokatívak, pont ez a célom.

Rádöbbenteni téged arra, hogy az igazi érték az életben mi is valójában. Az, hogy, ha eddig nem éreztél hálát azért, amid van, most ezt pótold. Hogy ne legyen magától értetődő, hogy egészséges vagy, tudsz járni, és van tető a fejed felett, családban élhetsz, hogy a párod megértő és türelmes veled, akkor is, amikor te épp morcos, kötözködő vagy elégedetlenkedő, bántó vagy. Mondj érte köszönetet a párodnak, hogy így, ingerülten is elfogad téged, és akkor is szeret, amikor te nagyon elutasító vagy vele. Köszönd meg a gyermekeidnek, hogy jól tanulnak, hogy jó jegyeket hoznak haza, és komolyan veszik a feladatukat. Dicsérd meg a párodat, hogy megint valami finomat főzött, hogy kivasalta az ingedet, hogy kicserélte a villanykörtét, hogy kivitte a szemetet. Ne legyen ez mind-mind természetes!

Hoztam neked egy történetet, ami még jobban rávilágít, mi az igazi érték az életben

Tanulságos előadás

Egy filozófia professzor az előadását úgy kezdte, hogy fogott egy konzerv üveget és feltöltötte kb. 5 cm átmérőjű kövekkel. Rákérdezett, hogy ugye tele van az üveg. Igen – volt a válasz.

Ezután elővett egy dobozt tele apró kaviccsal, és elkezdte beleszórni a kavicsokat az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van.

A professzor ezután elővett egy dobozt homokkal és azt kezdte betölteni az üvegbe. Természetesen a homok minden kis rést kitöltött.

És most – mondta a prof – vegyék észre, hogy ez az önök élete. A kövek a fontos dolgok – a családod, a partnered, az egészséged, a gyerekeid. Ha minden mást
elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna.

A kavicsok azok a dolgok, amik még számítanak; mint a munkád, a házad, az autód.

A homok az összes többi. Az apróságok. Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik az életeddel. Ha minden idődet és energiádat apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a dolgoknak, amik igazán fontosak számodra.

Fordíts figyelmet azokra a dolgokra, amelyek alapvetők a boldogságod érdekében. Játssz a gyerekeiddel. Szakíts időt orvosi ellenőrzésre. Vidd el a párodat táncolni. Mindig lesz időd dolgozni, takarítani, vendégeket hívni, rendet rakni. Először a kövekre figyelj, azokra, amik igazán számítanak. A többi csak homok.

Tudom, elindítottam benned gondolatokat, érzelmi folyamatokat! Célom az életben, hogy segítsek neked, másoknak felismerni, mi az igazi érték az életben. Megtanítani téged, másokat arra, hogyan tudsz még boldogabb lenni. Visszaadni az élet teljességébe vetett hitet!

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, nem boldogulsz ezzel a témával, gyere el, és megoldjuk! Hívjál most!