Tudtad, hogy létezik depresszió gyermekkorban is?

Minden szülő arra vágyik, hogy egészséges gyermeke szülessen, és értelmes, szófogadó gyermekké cseperedjen. Jól aludjon, jól egyen, szépen üljön, tudjon viselkedni, ha elmennek vendégségbe. Nagyon büszkén és örömmel mutogatja a gyermekről készült fotókat, és hálásan zsebeli be a dicséreteket. Könnyes szemmel hallgatja, amikor a gyermek szépen elmond egy mondókát, vagy elénekel egy kis éneket. Dagad a keble, hiszen büszke csemetéjére. És közben reménykedik, hogy semmi baj nem lesz. Esetleg hallott ugyan a depresszió gyermekkorban szindrómáról, de reméli, ez csak mással történhet meg.

Milyen jelek alapján ismerheted fel, hogy baj van a gyermekeddel?

Mit is jelent a depresszió gyermekkorban?

Változások a magatartásban: az addig nyitott, társaságot kedvelő gyermek zárkózottá, visszahúzódóvá válik. Azt veszed észre, hogy gyermeked csak egyedül akar lenni, nem akar sehová társaságba menni. Ha eddig szeretett óvodába járni, most minden reggel sírással kezdődik, hogy nem akar elmenni. De lehet, hogy az eddig nyugodt, csendes kisgyermek hirtelen agresszívvé válik, kárt tesz magában vagy másokban.

Megváltozik az étvágya: lehet, hogy étvágytalanná válik, vagy épp ellenkezőleg, sokkal többet eszik, mint korábban. Minden étvágyban bekövetkező változásra figyelni kell. A gyermek mindig csak annyit eszik (amikor egészséges testileg és lelkileg), amennyire szüksége van. Amikor azt látod, hogy csak turkál az ételben, különösen akkor, ha korábban  a kedvence volt, vagy épp mohón befal minden kis falatot, ami a tányérján van, akkor tudnod kell, hogy valami baj van.

Alvási zavarok: nehezen tud elaludni, gyakran felsír, felriad álmából, reggel összetörten, fáradtan ébred. Ha eddig egyedül aludt, de most ragaszkodik ahhoz, hogy veletek aludhasson, ha dobálja magát alvás közben, esetleg a fogát csikorgatja, szólaljon meg benned a vészharang!

Körömrágás: ez egyértelműen utal a szorongásra. Vagy olyan szokásokat vesz fel, amik korábban nem voltak jellemzőek rá. Szopja az ujját, cumizni akar. Újra bepisil, esetleg bekakil. ( Ha csak egyszer-egyszer fordul elő, az még nem olyan nagy baj, de érdemes már akkor jobban figyelni az egyéb jelekre is)

Testi fájdalmak: fejfájás, hasfájásra panaszkodik. Esetleg hasmenése van, vagy szorulása. Az is előfordulhat, hogy hányinger, hányás jelentkezik nála. Vagy az addig kis vasgyúró gyakran betegeskedik, belázasodik, elkap minden fertőzést.

Lehet szédülés, tenyérizzadás. Panaszkodhat szédülésre, bizonytalan érzésre.

Erős hangulatingadozás a nap során. Reggel lehet a leglehangoltabb. Az addig jókedvű kisgyermek hirtelen lehangolttá válik, gyakran sírva fakad a legapróbb zajra, vagy hangosabb szóra is.

Tanulás: hirtelen leromlanak a tanulmányi eredmények, beírásokat hoz haza. behívnak az iskolába, mert a gyermeked kezelhetetlen, az órát zavarja, nem akar együttműködni az osztállyal.

Bármi egyéb változás, ami szokatlan, zavaró, feltűnő, jelenthet depresszió kisgyermekkorban betegséget.

A depresszió gyermekkorban milyen okok miatt alakulhat ki?

Nagyon változatosak és sokrétűek lehetnek az okok. De egyvalami biztos: ha a kisgyermek nyugodt, kiegyensúlyozott, szeretetteljes, biztonságos légkörben nevelkedik, szinte biztos, hogy nincs kitéve ennek a betegségnek. Hiszen ezek a felsorolt tényezők alapvető szükségletek, amik biztosítják a gyermek egészséges fejlődését, mind mentálisan, mind testileg, mind pedig lelkileg.

Az is statisztikai tény, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyja depressziós, sokkal gyakrabban szenvednek ők is ebben az állapotban. Sőt, az is tény, hogy azok a gyermekek, akiknek anyukájuk a várandósság idején gyakran szorongtak, később, felnőtt korukban (harmincöt éves korukig kísérték figyelemmel az életüket) szinte valamennyien depressziósok voltak, és vérnyomásproblémával, illetve szorongásos tünetekkel kezelték őket. Ebből is látszik, mennyire fontos, hogy törődjünk magunkkal (szülőként), ne nyugodjunk bele, ha mi is belekerültünk a depresszióba. Kérjünk segítséget szakembertől!

Okok lehetnek:

 • Nem kívánt gyermekként születik meg.
 • Az édesanya a várandósság idején gyakran idegeskedett, szorongott.
 • A szülők kapcsolata nem felhőtlen, sőt, viharos, gyakran veszekszenek a gyermek előtt. Esetleg még tettlegesség szemtanúja is lesz.
 • Kevés szeretetet kap, nem figyelnek rá a szülők, nem tolerálják, hogy ő még kisgyermek, aki gyakran hibázik, hiszen most tanulja  az életet. Állandóan bírálják, kritizálják. Dicséretet nem kap. Amit jól csinál, az természetes, amit elront (hisz gyermek még), az főbenjáró bűn, amit büntetnek a szülők.
 • Testi, lelki terror  áldozata. A büntetés gyakran verés, vagy megszégyenítés.
 • Nehezen tud alkalmazkodni a változásokhoz, különösen, amikor óvodából iskolába kerül, vagy a kedvenc tanítónéni helyett más jön.
 • Haláleset a családban, vagy egyik szülő tartós és súlyos betegsége.
 • Természetesen, minden egyes esetben egyénileg kell felderíteni az okokat, és aztán el lehet kezdeni megoldani azokat.

 

Ugye, Te sem szeretnéd, ha gyermeked már ilyen korán megismerkedne a depresszió gyermekkorban betegséggel?

A kicsik mindig nagyon érzékeny műszerrel rendelkeznek. Mélyen és hosszan hatnak rájuk a környezetből feléjük irányuló ingerek. ezért figyelni kell ezeket az apró, vagy nagyobb változásokat, hogy még elejét vedd a nagyobb bajnak. Tudni kell, hogy a gyermek minket utánoz. Mi minta, etalon vagyunk a számára. Ha azt látja, hogy az anyu, vagy az apu lehangolt, kedvetlen, nem örül semminek, azt gondolja, ez így van rendjén, nem bírálja felül a szüleit, nem mérlegel. Megtanulja, hogy ez a helyes hozzáállás az élethez. vagyis szinte biztos, hogy ő is depressziós lesz.

Mi  a megoldás?

Szerencsére, vannak ma már olyan hatékony módszerek, amikkel a depresszió gyermekkorban problémákat meg lehet oldani. A transzperszonális pszichológia gyorsan és véglegesen tudja kezelni a depresszió gyermekkorban betegséget. Általában elég néhány alkalom, és gyermeked újra a régi lehet.

Mi a végleges megoldás?

Mint fentebb is írtam,  a gyermek minket utánoz. Depressziós mamák gyermekeinek életét kísérték figyelemmel pszichológusok harmincöt éves korukig.  Azt találták, hogy a szorongó anyának a gyermeke sokkal gyakrabban küzd hasonló gondokkal, és sokkal gyakoribb náluk a keringési és szívbetegség, mint a nem szorongó anyák gyermekei között.

Válj egészségessé

Ha önmagaddal nem vagy rendben, gyermeked ezt megérzi, és átveszi…Ezért együtt megkeressük azokat a módszereket, amivel ezt megoldhatod. Vagyis, mint látod, ahhoz, hogy gyermeked egészséges legyen újra, te magad is egészségessé kell, hogy válj. Megtanítalak arra, hogyan tudsz örülni a mának, hogyan tudod derűsen élni az életedet. Tudod, van egy mondás: “Boldog mama, boldog baba (gyermek)”.

Ne vidd haza a munkahelyi problémákat

A munkahelyi problémákat le kell zárni, amikor kilépsz a munkahelyedről. Amikor hazaérsz, már csak a családra, a gyermekre tudj figyelni.

Oldjuk meg együtt a családi konfliktusokat

Oldjuk meg együtt a családi problémákat.  Amikor eljössz hozzám, megkeressük az okokat és együtt megoldjuk.

Hogyan oldhatjuk meg együtt

 • Megtanítalak arra, hogyan tudod kezelni a stresszt az életedben.
 • Olyan módszereket, apró trükköket mutatok neked, maik segítségével te tudod irányítani az életedet, és nem kell áldozatként élned tovább.
 • Mutatok olyan hatékony stresszoldó módszert, amivel otthon tudsz segíteni.
 • Megtanítalak olyan légzésformákra, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy szebbnek és jobbnak lásd önmagad és a világot.
 • Közelebb viszlek önmagad megismeréséhez, hiszen, ha ismered magad, akkor az irányítás a te kezedben van.

 

Még ma lépj, hívj fel, mert minél hamarabb kezdjük el a gyógyítást, annál nagyobb az esély arra, hogy nem rögzül ez a viselkedési forma mélyen a gyermekben, és annál könnyebb őt visszaállítani a boldog útra.

 

Hívj fel, együtt megoldjuk!