Depresszió

A depresszió nem választás, döntés kérdése. Nem úgy működik, hogy eldöntöm: „Mától depressziós vagyok.” Dehogy! Nem tudok választani, hogy akarok, vagy nem akarok depressziós lenni. Az irányítás nem az én kezemben van ebben a kérdésben. Az irányítás a tudatalattimba eltemetett régi sérelmek, traumák, fájdalmak kezében vannak. Erről majd később írok.

A depresszió sajnos, egyre több embert érint a világon. Egyes becslések szerint minden második ember találkozik életében valamilyen formában ezzel a betegséggel. Igen, mondjuk ki, betegség. Amíg nem nevezzük nevén, addig nem is tudjuk feloldani, megoldani.

Milyen általános tünetei lehetnek a depressziónak?

Minden ember másként éli meg ugyanazt az állapotot. Van, aki enerváltnak, állandóan fáradtnak érzi magát, van, aki nem tud jól aludni, fáradtan ébred. Nincs kedve az ágyból kikelni, állandóan aludna. Olyan is lehet, hogy reménytelennek talál mindent, nem tud örülni semminek, állandóan levert, kedvetlen, szomorú (látszólag ok nélkül). Nehezen koncentrál, szétszórt a figyelme, elfelejt dolgokat, súlyosabb esetekben állandó gyötrő negatív gondolatok keringenek az elméjében, sőt gyakran gondol arra, legjobb lenne meghalni, itt hagyni a földi létet. (Több kliensem beszámolt arról, hogy nem mert egyedül otthon maradni, mert attól félt, kiugrik az ablakon, vagy beszed egy marék gyógyszert). Sorolhatnám még a tüneteket, de most inkább arra szeretnék koncentrálni, hogy tiszta képet mutassak erről a betegségről.

Van néhány nagyon fontos dolog, amit mindenkinek tudnia kellene a depresszióról

Bárkit érinthet

Teljesen mindegy, milyen korú, nemű, vallású, mennyire tanult valaki. Nem kötődik feltétlenül társadalmi helyzethez, beosztáshoz, családi állapothoz

Elterjedt betegség

Előrejelzések szerint tizenöt, húsz éven belül gyakoribb lesz, mint a HIV fertőzés vagy az AIDS betegség.

Váratlanul tör ránk

Nem kapcsolódik feltétlenül a közelmúltban történt eseményekhez. Látszólag ok nélkül is ránk törhet, teljesen váratlanul, mint derül égből a villámcsapás. Persze, ez nem teljesen igaz, hiszen, mint mindennek, a depressziónak is meg lehet találni  a nagyon is meghatározott okát vagy okait.
De ehhez vissza kell mennünk a gyermekkorba. Ugyanis, amit gyermekként megéltünk negatív élményeket, azokat eltemettük magunkban, jó mélyen, hogy ne fájjon. Ezeket a elnyomott fájdalmakat lenyomva tartjuk. Állandó kontroll alatt, hogy ne tudjanak felszínre törni. Amikor azonban történik valami megrázó velünk, akkor a figyelmünk, a kontrollunk áthelyeződik a jelen történésre. Ekkor megszűnik az elfojtás, és felszínre törnek a régi, elfojtott, elnyomott érzelmek, traumák. Váratlanul, a legkiszámíthatatlanabb pillanatokban. Ezért nem értik a depressziós környezete, miért esik olyan mély depresszióban, hiszen egyben van az élete, van szerető családja, jó munkája, rendben van minden az életében.
Igen, látszólag! De csak látszólag. Hiszen a sok elfojtás, amit gyermekkora óta cipel a lelkében, most elöntik őt, ettől fog padlót.

A depressziót nem lehet egy csapásra megoldani!

Mindenképp el akarom oszlatni ezt a tévhitet. Nem működik az sem, hogy a környezet felszólítja: „Szedd össze magad!” . Hogyan is tudná, hiszen ő maga sem tudja, mert nem látja az összefüggéseket, miért is érzi magát olyan pokolian, ahogy. Hogyan tudná összeszedni magát?! Sokan megpróbálják magukat kezelni. Némi javulás elérhető, de ezek a törekvések csak tüneti megoldást adnak. Azzal a gondolkodással, tudatalatti tartalommal, ami miatt depressziós lettem, nem tudom önmagam megoldani a problémámat. Pont azért, mert nem ismerem a valódi okokat! Amik a tudatalattiban vannak mélyen elásva, eltemetve. Ehhez mindenképp szakember segítségét kell kérni, hiszen, amikor meghibásodik pl. az autónk, akkor sem kezdjük el magunk buherálni, hanem elvisszük szerelőhöz. Akkor miért gondoljuk azt, hogy a lelkünk meghibásodását magunk meg tudjuk gyógyítani?!

Mindenképp terápiára van szükség

Klienseim és a magam tapasztalatai alapján bátran mondhatom, a depresszióból van gyógyulás, van végleges kiút!  Előfordulhat az is, hogy amikor mély depresszióban van valaki, akkor az első időben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. De ez csak átmeneti mankó! Az igazi megoldás: megkeressük a depresszió valódi okát, amit leggyakrabban a kora gyermekkorban találunk, a születésnél, vagy akár a magzati korban. Feloldjuk azt, így már a depresszió  elveszíti tápláló gyökereit, és megszűnik.

Milyen okok húzódhatnak meg a depresszió hátterében?

Ahány ember, annyiféle ok lehet. Csak szemléltetésnek felsorolok néhányat  közülük. Kezdem az élet indulásánál, a fogantatásnál:

Nem tervezett baba

Nem várt terhesség, egyik szülő, vagy mindkettő fél a felelősségtől, az anyagi bizonytalanságtól. Erőszakból fogant baba. Ez lehet akár házastársi erőszak is. Fiúnak várták, és lány lett. Vagy fordítva.

Felmerül az abortusz lehetősége

Amikor kiderül a terhesség (szándékosan használom ezt a szót, hiszen tehernek élik meg), felmerül az abortusz kérdése.

Kilenc hónap magzati lét

A várandósság kilenc hónapja zaklatott, nyugtalan időszak. Veszekedés, pénztelenség, félelmek, esetleg egy szeretett személy elvesztése. Egy kliensem például nem ismerhette meg az édesapját, mert ő a magzati élete hatodik hónapjában váratlanul elhunyt.

Születés

A szülés körülményei, a fogadtatás. Mennyire örültek neki, amikor megszületett. Mennyire látta szépnek az anyukája. Ezek mind fontos szempontok. Hogyan zajlott maga a szülés, születés. Volt-e komplikáció, esetleg császármetszés.

Születés utáni órák

Amikor megszületett a baba, elviszik az anyukától a csecsemőosztályra. Ha erre nincs felkészítve, akkor az elhagyatottság, magány érzését éli meg a baba, ezért az ősbizalom sérül benne.

Gyermekkori élmények

Kora gyermekkorban, ami általában az iskoláskorig tart, érhetik olyan hatások, amik sárba tapossák az önbizalmát, önérzetét, nem mer kiállni magáért, nem meri kimutatni érzéseit, mert megtiltják neki. Esetleg csak kritikát kap, megerősítést soha. Amikor valamit jól csinál, az természetes, nem kap elismerést, de amikor hibázik, akkor becsmérlés és szidás jut neki.

Te hogyan segíthetsz a depressziósnak?

Légy türelmes vele

A depresszió betegség, és ugyanúgy kezelést igényel, mint bármely más probléma. Egészséges hozzáállást és gondolkodást kell megtanulni, ez időt vesz igénybe.

Hallgasd meg

Ne ítélkezz felette, ne bíráld! Csak egyszerűen engedd, hogy beszéljen az érzéseiről, gondolatairól! Minél kevesebbet beszélj, és minél többet hallgasd őt!

A jelenre figyelj, apró lépésekkel haladj

Ha túl távoli célt kínálsz a depressziósnak, elérhetetlennek tűnik, túl távolinak. Apró, pici eredményekre törekedj!

Légy jelen számára

Egy depressziós ember hajlamos arra, hogy bezárkózzon, elszeparálja magát a külvilágtól. Menjetek együtt el valahová, készíts programokat együtt vele.

Tudj meg többet a depresszióról

A tudás hatalom. Minél többet tudsz meg erről a betegségről, annál hatékonyabban tudsz segíteni neki.

Ha magadra ismertél, vagy a környezetedben van olyan személy, aki depressziós, akkor ne halogass tovább, keress fel, vagy mondd el neki, hogy van rá megoldás!

keller_gyongyi _x

Keller Gyöngyi Légzésterapeuta, a te személyes segítőd

Címkék: