Boldogság-születés hatása életünkre
Szerző:
Kategóriák: Pszichológia

 

Veled is előfordult már, hogy féltél az új dolgok előtt? Amikor valamit meg kellett volna tenned, de halogattad, mert nem éreztél Magadban elég erőt hozzá? Azt gondoltad, nem is vagy rá képes, ez a feladat túl nehéz, túl sok, megoldhatatlan?

Szorongtál-e már vizsgák előtt?

Nem szereted a zárt, szűk helyeket, mint a lift, zsúfolt villamos, esetleg szolárium. Szeretsz sálat, nyakkendőt, garbót, begombolt nyakú inget hordani? Nem?

Ezek a jelek arra utalnak, hogy valami gond volt a születésed folyamatában.

Lehet, hogy azt érezted, nem várnak nagyon Téged a szüleid, ezért szorongtál, mi lesz vajon Veled, amikor megszületsz, szeretnek-e majd, tetszel-e majd nekik…

Amikor eljött az időd, hogy elhagyd azt a békés és biztonságos helyet, amiben kilenc hónapon keresztül növekedtél, jól elvoltál, rád tört a félelem, mi vár Rád odakinn.

Amikor egy új munkahelyre megyünk, vagy új iskolába, akkor érezhetünk hasonlóan ahhoz, amit a megszületendő kisbaba megél.

Sok-sok kérdés, kétség van bennünk afelől, meg tudunk-e felelni, lesz-e helyünk, létjogosultságunk az új helyen. Elismernek-e majd, kapunk-e figyelmet, szeretetet? Jó lesz-e nekünk ott?

Gondolj csak bele, minket felnőtteket is megviselnek ezek a körülmények, kétségek, hát hogy ne viselne meg egy csöpp babát, aki még mit sem tud az életről. Csupa bizonytalanság, kétely azzal kapcsolatban, ami kint vár rá. Naná, hogy fél és szorong.

Ha viszont azt érezzük, ott benn, hogy az anyukánk és az apukánk is nagyon vár minket, és már most szeret bennünket, pedig még nem is találkoztunk, ezek a kétségek nagyon halványan vannak csak jelen a születésünk közben. Mert biztosan tudjuk, kellünk, szeretnek, helyünk van közöttük.

És hatalmas akarással, bizalommal indulunk az életnek… hiszen nincs mitől tartanunk.

A két legfontosabb ember az életünkben (apa-anya) elfogad minket, és SZERET feltételek nélkül. Nem baj, hogy lány vagyunk és fiúnak vártak, nem baj, hogy nem göndör a hajunk, hanem szög egyenes. Úgy szeretnek minket, ahogyan vagyunk. A hibáinkkal és erényeinkkel együtt. FELTÉTEL nélkül. Ha ezt érezzük, tapasztaljuk, jöhet bármilyen kihívás, akármilyen próbatétel, mi nem szorongunk, nem félünk, csak egyszerűen tesszük a dolgunkat. JÓL és ÖNBIZALOMMAL!

Folytatom…