Boldogság – születés hatása életünkre 2.
Szerző:
Kategóriák: Pszichológia

Előző írásomban arról írtam, milyen fontos pillanat érkezésünk a világba.

Most egy kicsit visszamegyek az időben. A születésünk előtti időkre. Igazán nem lehet meghatározni, fontossági sorrendet alkotni a magzati lét és a születés között.

A fogantatással kezdődik az életünk. Ebben a pillanatban éreznünk kell, hogy édesanyánk és édesapánk egyaránt nagyon vágyik arra, hogy megfoganjunk, és azt is éreznünk kell, hogy annak akarnak, aminek foganunk. Vagyis, nincs bennük elvárás, hogy fiúk vagy lányok legyünk. Egyszerűen csak a vágy él bennük, hogy gyermekük legyen.

De tudnunk kell azt is ebben a pillanatban, hogy nagyon szeretnek minket, és hogy terveztek.

Egy megdöbbentő adat. A megszületett babák mindösszesen kb. 2 százaléka tervezett baba.

Milyen hatásokkal lehet az életünkre, amikor nem tervezett babaként jövünk a világra:

Gyakori, hogy nem szeretnének még gyermeket a szülők, de mégis megfogan. Ebben az esetben azt érezhetjük az életünkben (felnőttként is), hogy örülnek ugyan nekünk, de valahogy ez mégsem szinte öröm. Érezhetjük azt, hogy nincs helyünk a világban. Nem találjuk önmagunkat. Úgy érezzük, csak mások tudnak érvényesülni, nekünk nem jut ki a sikerből.

Mi történik akkor, ha fiúnak várnak, és lánynak születünk? Leggyakoribb, hogy nem érezzük magunkat elég értékesnek, elég szerethetőnek, elég jónak. Hiszen nem tudtuk teljesíteni a szülők elvárását. Egész életünket a megfelelési kényszer, a teljesítmény kényszer határozhatja meg. Mindig bizonyítani akarunk, meg akarunk felelni annak a szülőnek, akinek elvárását nem tudtuk teljesíteni.

De mi történik akkor, ha lánynak vártak és fiúnak születünk? Ekkor hasonlóak a késői következmények, mint a fenti esetben. Mivel, még ma is a társadalmi elvárások, a belénk ivódott hagyományok szerint a férfi a családfenntartó, az erős, az oszlop, ezzel a szereppel, mármint a férfi szereppel lesz komoly problémánk az életben. Az ilyen fogantatásból megszülető férfi nem tud erős és magabiztos, határozott lenni. Ez pedig kihat a párkapcsolatra. Felcserélődnek a szerepek a két fél között. A nő viszi a férfi szerepet, a férfi pedig a passzív.

Tudnunk, éreznünk kell azt is, hogy a szülők között ebben a pillanatban gyengéd, szeretetteljes, meghitt a kapcsolat. Itt meghatározódhat a szeretethez való viszonyunk, a gyengédségre való képességünk. De minta lehet a szexuális életünkre is. Innen visszük magunkkal az ősenergiát, amit a vesénkben tárolunk. Nem véletlen, hogy annyi ember van, akinek a veséje nem működik megfelelően. A vese felelős a méregtelenítésért, a csontozat erősségéért, a fogak egészségéért. Ma népbetegségnek számít a csontritkulás. A vese a párkapcsolat szerve is. Létezik egy mondás, miszerint: „Jobb vese, bal vese, hitvese, kedvese.” Csodálatos a magyar nyelv! (Terapeutaként azt tapasztalom, hogy a szexualitással nagyon sok párnak vannak komoly problémái, ami kihat az egész kapcsolatra, hiszen jelentős energiát kapunk a jó szexből a mindennapokhoz. A szexuális energia is energiaáramlás. A pénz is energia. Ha jól áramlik a szexuális energia, jól áramlik a pénz is az életünkbe!)

 

Még szeretnék szólni az erőszakból fogant babák történetéről is. Erőszak erőszakot szül.

A fogantatás pillanatában tapasztalt erőszak mintaként, követendő útként funkcionál. Elmesélek egy történetet: amikor egy bizonyos módszert tanultam, párban dolgozva tapasztaltuk meg magunkon is a hatását. Egy kismamával kerültem össze, aki második gyermekét várta. Elmondta, hogy van otthon egy ötéves kislánya. Ez a kislány úgy fogant, hogy megerőszakolták a hölgyet. De a hölgy is úgy fogant, hogy az édesanyját megerőszakolták. És az édesanya is úgy lett, hogy a nagymamát megerőszakolták. A minta átöröklődik. Visszük tovább! Ezért nagyon fontos, mit tudunk hozni a fogantatásunk pillanatából.

Mit lehet tenni, ha ez a nagyon fontos pillanat nem volt ideális vagy a magunk, vagy gyermekünk életében? Szerencsére, a légzésterápia megoldást tud kínálni ezekre a problémákra is.

A kulcs a Te kezedben van!

Hidd el, soha nem késő!