Miért annyira fontos tényező a gyermekkorunk minősége a személyiségfejlődésünkben?

Már szinte lerágott csont, de mégsem lehet eleget beszélni róla. Igen, ismét a gyermekkorunkról van szó. Azokról az élményekről, megtapasztalásokról, amikkel gyermekként kerültünk kapcsolatba. Tovább megyek: már a magzati létben is értek minket benyomások, amiknek a következményeit, hatásait magunkban hordozzuk. Ha boldog gyermek voltál, sokkal nagyobb esélyed van a boldog felnőtt életre.

Ma már szinte minden pszichológiai irányzat elismeri, hogy ezek a régi élmények meghatározók lehetnek az egész életünkre. A személyiségünk alapjai a kora gyermekkorban, nagyjából olyan hat éves korig alakulnak ki. Ezért nem mindegy, milyen környezeti, lelki, pszichés hatások érnek minket apró gyermekként. Minden, amivel kapcsolatban kerülünk kisgyermekként, mélyen beivódik a tudatalattinkba. Mindent valóságnak élünk meg, mert nincs még kialakult megkülönböztető képességünk.

Példának hoznám fel a mesék világát. Biztosan te is emlékszel arra, hogy mennyire bele tudtad magad élni a mesébe, mennyire valóságnak élted meg. Együtt féltél a mesehőssel, drukkoltál neki, hogy le tudja győzni a gonoszt. pedig csak mese volt. De nem neked! Számodra  a valóságot jelentette.

Egy másik példát említek, ami megtörtént:

Volt egy férfi kliensem, akit az édesanyja nagyon kislánynak várt. És kisfiú lett. Amikor megszületett, az anyukáján nem érezte a kitörő boldogságot, hogy a karjaiban tarthatja kisfiát. Azt viszont érezte ott, újszülöttként, hogy nem elég jó, nem elég szerethető, hiszen csak egy kisfiú. Felnőttként, harmincon túl jött el hozzám segítségért. Volt egy párkapcsolata, ami véget ért, a lány adta ki az útját. Ez a találkozásunk előtt majdnem egy évvel történt. De még mindig nagyon fájt neki, hogy nem kellett a lánynak. Teljesen összeromlott, magába fordult, depressziós lett. Amikor elkezdtük a közös munkát, a legerősebb érzés, amit önmagában talált, az elhagyatottság, a “nem tudok megfelelni”, “nem vagyok elég jó”, “nem vagyok szerethető” érzés volt. Megkerestük az érzés forrását, amit a születésénél találtunk meg. Ott, akkor, amikor először találkozott az anyukájával, élte meg először ezeket a fájdalmas érzéseket. Feldolgoztuk, átalakítottuk ezt a negatív élményt. Nem telt bele két-három hét, és már sokkal jobban érezte magát, nem kesergett a megszakadt kapcsolaton. Tovább tudott lépni. Kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lett, jobban tudott aludni, jobb lett a kedélyállapota.

Mindösszesen annyi történt, hogy nem érezte a feltétel nélküli örömet és elfogadást az anyukája részéről a születésénél. Ez a beégett élmény kísérte egész életében. Mivel ezt feldolgoztuk, többé már nem fog visszatérni ez a problémája. Önbizalma növekedett, magabiztosabb lett.

 

Ha igazi gyógyulást, előrelépést szeretnénk elérni, fel kell kutatnunk az elménk, tudatalattink mélyén eltárolt élményeket, amelyek a mindennapjainkban negatívan hatnak ránk.

Mit okozhatnak ezek a negatív hatások a felnőtt életünkben?

 • depresszió, pánikbetegség (életuntság, fásultság)
 • krónikus betegségek
 • párkapcsolati, életvezetési problémák
 • szexuális gondok
 • termékenységi problémák
 • önértékelési nehézségek
 • anyagi gondok.

 

És még sorolhatnám. Nagyon hosszú lenne a lista. Igazából most nem is az volt a célom, hogy minden lehetséges tünetet felsoroljak, egyszerűen csak azt szeretném, ha tudnád, hogy a bajok gyökere nagyon messzire nyúlik vissza. És, hogy mindent meg lehet gyógyítani. Nem kell egész életben szenvedned a gyermekkorod miatt.

Akkor, mégis, mi a megoldás? Hiszen a múltat nem tudom meg nem történtté tenni!

Igazad van! De azt meg tudom változtatni, hogy a múlt ne fájjon, ne hasson rám visszahúzó erőként, ne nyomorítson meg!

Hogyan? A transzperszonális pszichológia olyan módszerekkel segít, amelyek a múlt fájdalmait kioldják. Ezáltal rengeteg energia szabadul fel Benned, amit építő dolgokra tudsz fordítani.

Mit nyersz, ha eljössz hozzám?

 • hatékony és gyors megoldást a problémádra
 • felszabadult, boldog életet
 • jól működő emberi és párkapcsolatot
 • az életed minden területén érzed a pozitív változásokat
 • már az első alkalom után érezni fogod a javulást, nem kell hónapokat várnod, hogy jobban érezd magad

Csak az első lépést nehéz megtenni! Utána már bánni fogod, hogy nem kezdted el hamarabb!

Miért épp hozzám gyere?

 • mert biztosan tudok neked segíteni a problémáidban
 • gyors és végleges javulást tapasztalsz önmagadon
 • nem kell éveket terápiára járnod
 • az önismereted napról napra fejlődik
 • egyre inkább te leszel a saját életed irányítója
 • megérted a problémáid hátterét és könnyebben tudod kezelni a különböző krízis helyzeteket

Kézen fogva vezetlek a teljes gyógyulásod felé!