5 titok, hogyan nevelj boldog gyermeket 1. rész
Szerző:
Kategóriák: Egyéb, Gyermeknevelés

Nevelj boldog gyermeket!

A legnagyobb titok, hogyan neveljünk boldog gyermeket, hogy szilárd támogatást adunk gyermekünknek otthon, azért hogy úgy nőhessen fel, hogy elégedett legyen az eredményeivel, és legyenek jó céljai az életben. Szülőként a legfontosabb célod az legyen, hogy segítsd és támogasd gyermekedet abban, hogy felelős és magabiztos legyen, és segítsd őt, hogy megfelelő és előrevivő célokat és vágyakat állítson önmaga elé!

Ösztönözd és támogasd különleges képességeit, tehetségét

Minden gyermek egyedi és különleges, egyedi képességgel és tehetséggel. Ezek a különleges adottságok gyakran csak az iskolában derülnek ki, ott mutathatja meg kiváló képességeit. Az olyan tevékenységek például, ahol ő és te együtt mentek el zeneórára vagy valamilyen sporttevékenységre (tenisz, stb.), együtt barkácsolás,  de nem feltétlenül gondolok költséges és drága dolgokra. Itt az együtt végzett tevékenységen van a hangsúly. Táncoljatok együtt a nappaliban egy jó zenére, vagy labdázzatok a kertben! ezeknek a közösen megélt élményeknek óriási hatása van. Nemcsak az érzelmi kötődést, szálakat erősítik köztetek, de láthatja, hogyan lehet nyerni, avagy kikapni is, hogyan lehet a kihívásokat kezelni, megélni. Ezzel is tanítod őt. Az életre! Megmutatod, hogyan találjon magának hobbit, hogyan próbáljon ki új dolgokat. Ezek a közösen eltöltött idők lesznek az alap az egyénisége, személyisége fejlődéséhez, hogy boldog legyen a gyermeked.

Örülj és ismerd el az erőfeszítéseket

Gyermeked hite és elképzelése a sikerről nagyban azon múlik, te hogyan kezeled az eredményeit, mennyire tudsz örülni a sikereinek, és mennyire ismered el azokat. Amikor látod, hogy gyermeked erőfeszítéseket tesz, vagy csak kihozza magából a legjobbat, minden esetben dicsérd meg! Egyáltalán nem természetes a kitűnő tanulmányi eredmény, a jól sikerült nyelvvizsga, stb. Tudnod kell, és tudatnod vele, hogy elismered és nagyon örülsz a sikereinek. Ez megalapozza a későbbi sikereket és törekvéseket is. Ne gondolhassa azt a gyermeked, hogy ez a sikerre hangoltság csak belülről fakad. Tudnia kell azt, hogy a kitartó és célirányos törekvés feltétlenül kell a sikerhez. Ha ezzel tisztában van, akkor ezzel segíted őt, hogy magáévá tegye a küzdelmet, a kitartást, a nem-feladást. Innentől ez már belülről fakadó késztetésévé válik.

Fogadd el, hogy mindenki másként tanul

Csak amiatt, mert neked teljes csendre van szükséged ahhoz, hogy elkészítsd a munkádat, nem biztos, hogy gyermeked is hasonló körülmények között tud csak tanulni. Lehet, őt épp segíti egy kellemes halk zene a lecke elkészítésében, a tanulásban. Célod az legyen, hogy megfigyeld, hogyan tud gyermeked legeredményesebben tanulni, mi az, ami támogatja őt ebben, és mi az, ami elviszi a figyelmét a tanulástól. Ha például a gyermeked inkább vizuális (kell a látvány a megértéshez), akkor készítsetek szókártyákat a szavak, kifejezések megtanulásához. Ha inkább a hallás utáni tanulás az erőssége, akkor mondjatok mondatokat a megtanult szavakkal!

Olvass sokat!

A gyermekednek mesét olvasni nem tudod elég korán elkezdeni! Az olvasás, és a könyvek otthon, fejlesztik a beszédkészséget, az olvasási készséget, és majdan a későbbi iskolai tanulást is. Olyan kifejezésekkel találkozhatsz olvasás közben, amit a mindennapi, leszűkült szókincsű nyelvben nem használunk. Ezzel bővíted szókincsedet, választékosabban tudsz beszélni, és ezt adod át gyermekednek is. Lehet, gyermeked még nem ért minden szót, amit olvasol, de megfigyeli a beszéded ritmusát, hangsúlyát, és ez is támogatja a szókincs fejlesztését. Az is tény, hogy az a gyermek, akinek minden nap meséltek a szülei egészen pici korától otthon, sokkal kevesebb magatartási problémával mennek iskolába.

Vacsorázzatok együtt

Nem az a lényeg, mit esztek este, mennyire teszel ki magadért az étel elkészítése közben! Koránt sem ez a fontos! Sokkal fontosabb, hogy a vacsorát együtt költitek el az asztal körül ülve, megbeszélitek a napotokat. Elmondjátok egymásnak, mi történt, hogyan éltétek meg a különböző eseményeket, hogyan éreztétek magatokat közben. Ez összekovácsolja a családot. Mikor azt kérded a gyermekedtől, érdeklődve, mi volt az iskolában, ne a szokásos kérdést tedd fel: “Mi volt ma az iskolában?”, helyette kérdezz rá konkrétan például a matek órára, mit tanultak aznap. Ez azt az üzenetet közvetíti neki, hogy értékes és érdemes tanulni, hiszen a szüleit érdeklik az ő iskolai dolgai. Azok a gyermekek, akik legalább öt alkalommal együtt vacsoráznak a szüleikkel és ilyen beszélgetések zajlanak evés közben, sokkal eredményesebbek a tanulásban.

Ha nehézséget érzel a neveléssel kapcsolatban, vagy csak szeretnéd még jobban végezni szülői feladatodat, hogy boldog gyermeked legyen, keress bátran, segítek!