Boldog gyermek

Minden szülő leghőbb vágya, hogy a gyermekét boldognak lássa, hogy boldog gyermeket tudjon nevelni. Nincs olyan értelmes és felelős szülő a világon, aki ne ezt akarná!  Mit is jelent a boldog gyermek fogalma? Szerintem azt, hogy gyermeked öntudatos, felszabadult, játékos, magabiztos legyen. Legyen saját véleménye, legyen saját akarata, de legyen képes a kompromisszumra is. Mind lelkileg, mind fizikailag és mentálisan jól fejlődjön. A boldogság legyen alapérzése. Persze, ez nem azt jelenti, hogy soha, de soha nem lehet szomorú, engedetlen, “rosszalkodó”. Korántsem! De ennek a két pólusnak egyensúlyban kell lennie! Az teljesen természetes, hogy akaratos, feszegeti a határokat. Ettől nem szabad nekünk, szülőknek megijedni. Hiszen, amikor majd felnőtt lesz, épp erre a képességére lesz a legnagyobb szüksége! Hogy feszegesse a határokat, mind az önnön korlátait, mind pedig a társadalmi korlátokat is.

Mondok egy példát: ha nem engeded, hogy önálló legyen, nem támogatod ebben, akkor egész életében csak kiszolgáló, végrehajtó szerepet fog betölteni. Ezt akarod? Ugye, hogy nem! Te egészséges, boldog gyermeket akarsz nevelni!

1. titok: legyen meghatározott lefekvési idő

Nagyon fontos, hogy a gyermeknek pontos, kiszámítható napirendje legyen! Ebbe beletartozik a lefekvési idő is. A kiszámíthatóság, szoros napirend biztonságot, keretet ad neki, ettől érzi, hogy fontos, hogy figyelsz rá. Soha ne tégy engedményt a lefekvési idő kérdésében! Tovább megyek: mielőtt eljön a lefekvés ideje, előtte már legalább fél órával kapcsold ki a TV-t, számítógépet, hogy a kis elméje lenyugodhasson. Tudod, nagyon fontos, hogy csemetéd eleget aludjon. Ha csak egy órácskával is kevesebbet alszik, akkor másnap az iskolában nem tud figyelni, fáradt lesz, ez pedig melegágya rendbontásnak, csintalankodásnak. Ha van már telefonja, azt is vedd el tőle, mert nagyon sok gyermek bevallja, hogy miután leoltod a gyerekszobában a lámpát, ők még tovább használják azt. ebben be tégy engedményeket! Lehet, túl szigorúnak hangzik, de a gyermeked érdekében teszed. Ha eleve így vezeted be a szokásokat, akkor ezt fogja természetesnek tartani, nem fog lázadozni ellene.

2. titok: ne fukarkodj az ölelésekkel!

A nap során nagyon gyakran öleld át gyermekedet! Ez segít abban, hogy a benne lévő feszültség csökkenjen. Semmi nem olyan hatékony, mint egy ölelés, amit a gyermekednek adsz. Ez eltölti őt a biztonság, szeretettség érzetével. Azok a gyermekek, akiket nem ölelnek át a nap során a szülei, sokkal több mentális és lelki problémával küzdenek. Az ölelés hiánya az agy egyes részeit is megzavarja a működésében, pont azt a részt, ami a figyelemért, tanulásért, emlékezetért, viselkedésért felelős. Az érintés, az ölelés csökkenti az érzelmi, mentális, testi tüneteket, amelyek a krónikus stressz miatt alakultak ki. Mielőtt nyugtatót kérnél az orvostól a gyermekednek, öleld őt gyakran! Hosszasan! Meglátod, csodákat tesz!

3. titok: mondd el neki nagyon gyakran, hogy szereted őt!

Gondolj csak arra, hogy te a pároddal élsz, tudod, hogy szeret, de nem mondja neked. Biztos vagy magadban, a kapcsolatotokban? Szerintem vannak benned kétségek! Ugye? A gyermeked még csak most formálódik, most alakul a személyisége, most dől el, milyen felnőtt válik belőle. Ha te boldog gyermeket akarsz nevelni, akkor fontosnak tartom, hogy gyakran mondd el neki, mennyire örülsz neki, mennyire fontos ő a számodra, és hogy mennyire szereted őt! Hidd el, nem az a fontos, hogy értse a szavakat! A hanglejtésed, az arcod megérteti vele, bármennyire kicsi is!

A fenti dolgokat próbáld ki, vidd bele a mindennapjaitokba! Hatalmas változást várhatsz csupán ettől a pár dologtól.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha mégsem, akkor még mindig itt vagyok, hogy segítsek neked abban, hogy boldog legyen a gyermeked!