Szárnyaló pillangók
Szerző:
Kategóriák: Pszichológia

Mennyi erő, önbizalom van benned?

Önbizalom - milyennek látod magad

Önbizalom – milyennek látod magad

Vajon elég erős-e az önmagadba vetett hited? Mennyire érzed azt, hogy az önbizalom segít téged a nehéz időkben? Vagy inkább választod a könnyebb utat, és nem küzdesz, beéred kevesebbel is?

Álljon itt egy rövid történet, ami nagyon tanulságos:

„Egy könyörületes személy, látva hogyan küszködik egy pillangó, hogy kiszabadítsa magát a bábból, segíteni akart neki. Nagyon gyengéden kitágította a szálakat, kialakítva egy kijáratot. A pillangó kiszabadult, kibújt a bábból, bizonytalanul bukdácsolt, de nem tudott repülni. Valamit ez a könyörületes személy nem tudott, és ez az, hogy csak a megszületés, kibújás küszködésén keresztül tudnak annyira megerősödni a szárnyak, hogy repülni lehessen velük. Megrövidített életét a földön töltötte, sose ismerte meg a szabadságot, sose élt igazán.”

A pillangó épp kibújik a gubóból

A pillangó épp kibújik a gubóból

Amikor saját erőnkből érünk el valamit, annak van igazán értéke számunkra. Ugyanis az önbizalom, magabiztosság jelentősen emelkedik, erősödik a küzdelem. Ahogy mondani szoktuk: “Teher alatt nő a pálma.”

De gondolj csak arra, hogyan edzik az acélt. Először is felizzítják a kemencében, majd, amikor már vörösen izzik, jeges vízbe dugják. Nagy szélsőségek, nagy próbatételek. Persze, amikor benne vagyunk az adott, korántsem könnyű helyzetben, lehet, nem így érezzük. Nem azt látjuk, hogy:  “Jaj, de jó, próbán vagyok!”.

Sokkal inkább küzdünk, nehéznek találjuk a szituációt. Pedig, ha átgondolnánk, hogy a hegyre felmászva, igaz ugyan, hogy nagyon nehéz, de mindenért kárpótol a látvány, ami a hegy tetején fogad minket.
Biztos, te is érezted már azt a csodás érzést, hogy legyőzted önmagad korlátait. Olyan teljesítményt tudsz magad mögött, amit korábban el sem tudtál képzelni. Érezted, hogy az önbizalom mennyire megerősített?
Ezért kellenek a próbatételek, nehézségek az életben. Kihozza belőlünk a legjobbat, a mélyen rejlő tartalékokat. Mert, hidd el, sokkal több van benned, mint amit magadról el tudsz képzelni, el tudsz hinni és fogadni.

Amikor legyőzöd önmagad

Amikor legyőzöd önmagad

És csak ámulsz és csodálkozol: “Erre is képes vagyok????????” Na, ez az, ami képes hatalmas lendületet adni neked, növeli önbizalmad, önmagadba vetett töretlen hitedet.

Figyeld csak meg, amikor minden rendben megy, simán történnek a dolgok, akkor egy kicsit hajlamosak vagyunk elkényelmesedni, belelazulni az eseményekbe. Nem kíván tőlünk különösebb erőfeszítést a mindennapok kormányzása, megélése. De egyszer csak történik valami. valami, amire nem számítottál, ami kibillent eddigi punnyadtságodból. Nem lehet többé lazsálni, nem lehet lógatni  a lábad, mert helyzet van, ahogy mondanánk. Sőt, elég rossz helyzet van.

Ekkor mit teszünk?

Két dolgot tudunk:

A nehézség legyőz

A nehézség legyőz

  • Belesüppedünk az önsajnálatba, hogy milyen szerencsétlenek vagyunk. Elkeseredünk, depressziósok leszünk, lemondunk mindenről, úgy érezzük, nem tudunk semmit tenni, mert a sors most kibabrált velünk. Ennek egyenes következménye lesz a hanyatlás, tönkremenetel.
  • De van egy másik út is, ez pedig a probléma megoldásának a keresése. Vagyis, az addig jól működő dolog most már nem működik. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: “Rendben. Most nehéz helyzetbe kerültem. Nézzük, mit tehetek. Milyen megoldásokat találok, hogy kitaláljak ebből a nehézségből.
Ne csak az orrodig láss

Ne csak az orrodig láss

És tudod, mi fog történni? Igen, elkezdenek jönni  a jobbnál jobb ötletek. Vagyis a belső, rejtett tartalékaidat mozgósítod ekkor. Ami ott van jó mélyen, szunnyadó állapotban, és csak arra vár, mikor léphet ki a felszínre, és mikor támogathat téged az utadon előre jutásodban. Ugye, voltál már ilyen helyzetben, megtörtént ez már veled is!

A Bibliában van egy mondás: “Ha Isten bárányt adott, ad hozzá legelőt is.” Vagyis, ha belekerülünk egy nehéz helyzetbe, akkor a megoldás is ott van a közelünkben. És ezt a lehetőséget, megoldást kell meglátnunk. Aztán persze alkalmaznunk is.

Mi támogathat ebben a folyamatban?

Csakis a hited. Hited önmagadban, az önbizalom és erő, ami benned van. Ne tehernek élj meg egy megoldandó feladatot, hanem lehetőségnek, hogy fejlődhetsz.

Hit, erő, önbizalom.

Hittel a csúcsra

Hittel a csúcsra

Enélkül tényleg nagyon nehéz lehet az élet.