Pillangó – az önbizalom csodája
Szerző:
Kategóriák: Pszichológia

Mennyi erő, önbizalom van benned?

Vajon elég erős-e az önmagadba vetett hited? Mennyire érzed azt, hogy az önbizalom segít téged a nehéz időkben? Vagy inkább választod a könnyebb utat, és nem küzdesz, beéred kevesebbel is?

Álljon itt egy rövid történet, ami nagyon tanulságos:

„Egy könyörületes személy, látva hogyan küszködik egy pillangó, hogy kiszabadítsa magát a bábból, segíteni akart neki. Nagyon gyengéden kitágította a szálakat, kialakítva egy kijáratot. A pillangó kiszabadult, kibújt a bábból, bizonytalanul bukdácsolt, de nem tudott repülni. Valamit ez a könyörületes személy nem tudott, és ez az, hogy csak a megszületés, kibújás küszködésén keresztül tudnak annyira megerősödni a szárnyak, hogy repülni lehessen velük. Megrövidített életét a földön töltötte, sose ismerte meg a szabadságot, sose élt igazán.”

Amikor saját erőnkből érünk el valamit, annak van igazán értéke számunkra. Ugyanis az önbizalom, magabiztosság jelentősen emelkedik, erősödik a küzdelem. Ahogy mondani szoktuk: “Teher alatt nő a pálma.”

De gondolj csak arra, hogyan edzik az acélt. Először is felizzítják a kemencében, majd, amikor már vörösen izzik, jeges vízbe dugják. Nagy szélsőségek, nagy próbatételek. Persze, amikor benne vagyunk az adott, korántsem könnyű helyzetben, lehet, nem így érezzük. Nem azt látjuk, hogy:  “Jaj, de jó, próbán vagyok!”.

Sokkal inkább küzdünk, nehéznek találjuk a szituációt. Pedig, ha átgondolnánk, hogy a hegyre felmászva, igaz ugyan, hogy nagyon nehéz, de mindenért kárpótol a látvány, ami a hegy tetején fogad minket.
Biztos, te is érezted már azt a csodás érzést, hogy legyőzted önmagad korlátait. Olyan teljesítményt tudsz magad mögött, amit korábban el sem tudtál képzelni. Érezted, hogy az önbizalom mennyire megerősített?
Ezért kellenek a próbatételek, nehézségek az életben. Kihozza belőlünk a legjobbat, a mélyen rejlő tartalékokat. Mert, hidd el, sokkal több van benned, mint amit magadról el tudsz képzelni, el tudsz hinni és fogadni.

És csak ámulsz és csodálkozol: “Erre is képes vagyok????????” Na, ez az, ami képes hatalmas lendületet adni neked, növeli önbizalmad, önmagadba vetett töretlen hitedet.

Figyeld csak meg, amikor minden rendben megy, simán történnek a dolgok, akkor egy kicsit hajlamosak vagyunk elkényelmesedni, belelazulni az eseményekbe. Nem kíván tőlünk különösebb erőfeszítést a mindennapok kormányzása, megélése. De egyszer csak történik valami. valami, amire nem számítottál, ami kibillent eddigi punnyadtságodból. Nem lehet többé lazsálni, nem lehet lógatni  a lábad, mert helyzet van, ahogy mondanánk. Sőt, elég rossz helyzet van.

Ekkor mit teszünk?

Két dolgot tudunk:

  • Belesüppedünk az önsajnálatba, hogy milyen szerencsétlenek vagyunk. Elkeseredünk, depressziósok leszünk, lemondunk mindenről, úgy érezzük, nem tudunk semmit tenni, mert a sors most kibabrált velünk. Ennek egyenes következménye lesz a hanyatlás, tönkremenetel.
  • De van egy másik út is, ez pedig a probléma megoldásának a keresése. Vagyis, az addig jól működő dolog most már nem működik. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: “Rendben. Most nehéz helyzetbe kerültem. Nézzük, mit tehetek. Milyen megoldásokat találok, hogy kitaláljak ebből a nehézségből.

És tudod, mi fog történni? Igen, elkezdenek jönni  a jobbnál jobb ötletek. Vagyis a belső, rejtett tartalékaidat mozgósítod ekkor. Ami ott van jó mélyen, szunnyadó állapotban, és csak arra vár, mikor léphet ki a felszínre, és mikor támogathat téged az utadon előre jutásodban. Ugye, voltál már ilyen helyzetben, megtörtént ez már veled is!

A Bibliában van egy mondás: “Ha Isten bárányt adott, ad hozzá legelőt is.” Vagyis, ha belekerülünk egy nehéz helyzetbe, akkor a megoldás is ott van a közelünkben. És ezt a lehetőséget, megoldást kell meglátnunk. Aztán persze alkalmaznunk is.

Mi támogathat ebben a folyamatban?

Csakis a hited. Hited önmagadban, az önbizalom és erő, ami benned van. Ne tehernek élj meg egy megoldandó feladatot, hanem lehetőségnek, hogy fejlődhetsz.

Hit, erő, önbizalom.

Enélkül tényleg nagyon nehéz lehet az élet.