Tanít a gyermek

Mi, felnőttek, szülők, azt gondoljuk, hogy mi tanítjuk a gyermekeinket. Tévedés! A gyermek azért születik egy családba, hogy bizonyos dolgokra megtanítsa a szüleit. Az első szülött gyermek elsősorban az édesapa, a másodszülött pedig elsősorban az édesanya tanítója. Ha csak egy gyermek születik a családban, akkor mindkét szülőt tanítja. Mire tanítanak minket? Gondold csak végig, milyen tiszták, nyitottak, bizalommal teliek kicsi korukban. Persze, ahogy cseperednek, ez szép lassan elkopik, eltűnik belőlük. Hiszen nem látják, hogy a felnőttek is így élnének. A gyermek mindig azt szívja magába, amit mi felnőttek mutatunk nekik. Soha nem azt, amit mondunk.

Mire tanítottak a gyermekeim

Boldognak lenni, élvezni az életet és szeretni élni – amikor kicsik voltak, öröm volt látni azt a boldogságot az arcukon, amikor kaptak egy apró dolgot, például egy zoknit. Olyan boldogságot okoztam ezzel nekik, mintha egy nagy kincset kaptak volna. Amikor leültem velük játszani, igazán élvezték a közös rajzolást, gyurmázást, vagy társasozást.

A gyermek életében sok csalódás van, amikor nem tudsz vele egész nap játszani, vagy a testvérével osztozni kell valamin. Ekkor elszomorodnak, de ez csak rövid ideig tart. Hamar túllendülnek rajta, és már ismét mosolyognak. Egyszerűen számukra természetes, hogy boldognak érezzék magukat. Alapigény.

Egy nap a kis unokámmal kimentünk a játszótérre hintázni. Ekkor négy éves volt. Miközben hintáztattam, beszélgettünk. Egyszer csak, minden átmenet nélkül ezt mondta:

– Tudod mama, én nagyon szeretek élni.

–  Szeretsz élni? Miért?

–  Mert az élet csodaszép!  (Mondanom sem kell, egyrészt meglepett, hogy egy csöpp kislány ennyire értékeli az életet, és elgondolkodtatott, hogy mennyi mindent nem értékelünk ebben a valóban csodás életben!)

Mi felnőttek, hányszor mondjuk ezt nem egy nap, de egy hónapban? Pedig tehetnénk. Hiszen nagyon sok szép dolog van az életben, ami miatt tényleg boldogok lehetünk.

Gyönyörködni apróságokban – miközben sétáltunk, gyakran megálltunk megcsodálni egy mezei virágot, megszagolni egy szál rózsát, felmásztak egy fára. Csupa olyan dolog, ami mellett mi elmegyünk anélkül, hogy magunkba szívnánk az élményt. Kislányom leguggolt, amikor meglátott egy apró hangyát, és perceken keresztül figyelte, hogyan cipeli terhét, hogyan szorgoskodik. Látszott rajta, hogy valóban érdekli, amit lát, és nagyon izgalmasnak találja.

Figyelni – amikor a gyermekeim tevékenykedtek, nagyon gyakran észrevettem, megfigyeltem, hogy várják a visszajelzést tőlem. Nem arra volt szükségük, hogy állandóan dicsérjem őket, minden apró eredményt éljenezzünk.

De arra igenis szükségük volt, hogy elismerjem az eredményeiket. Soha, de soha nem a gyermeket dicsértem, hanem a teljesítményét! Ezzel biztosítva, hogy ne bízza el magát túlságosan, de kapjon olyan megerősítést, ami további erőfeszítésekre sarkallja őket.

Amikor beszélgettünk, arra törekedtem, hogy én kevesebbet beszéljek, de nagyon figyeltem, hogy mesélik el a napjukat, és, ha nem volt teljesen világos számomra, akkor rákérdeztem a részletekre. Ebből gyermekeim érezték, hogy figyelem az élménybeszámolójukat, illetve, amikor valami bántotta őket, akkor arról részletesen beszéltettem őket. Ezzel elértem, hogy ők is igényelték, hogy én is meséljem el, m i történt velem aznap.

Apró dolgokat értékelni – nagy élmény volt megfigyelni őket, mennyire tudtak örülni egy apróságnak. Soha nem az ajándék, játék pénzbeni értéke volt a fontos. Bármennyi játékkal elhalmozhatod gyermeked, akkor is csak néhány játékkal fog játszani. Lesznek kedvencei! Amikor az unokám kicsi volt, a nagybácsitól kapott egy nagyon drága, különleges babát. Azt gondolod, játszott vele? Dehogy! Mit választott a sok karácsonyi ajándék közül, amivel órákig lekötötte figyelmét? Egy egyszerű kis játékot!

 

Nagyon örülök, hogy két gyermekem van és egy unokám, hiszen megtanítanak sok mindenre. Másként látni az életet, értékelni az apró dolgokat, rácsodálkozni a világ szépségére!

 

Szeretnéd te is, hogy olyan gyermekeid legyenek, akik értékelik az életet, boldogok és hálásak?

Gyere el, és együtt megtaláljuk azokat a pontokat, ahol ezt megoldhatod!