Agresszív gyerek
Szerző:
Kategóriák: Egyéb

Agresszív a gyerekem

Minden szülő arra vágyik, hogy jól nevelt, kedves, tisztelettudó, okos gyermeke legyen. Hallgasson ránk, legyen szófogadó. Mint gyakorló anyuka, én is mindig azt szerettem volna, hogy ilyenek legyenek a gyermekeim. Nagyon büszke és boldog voltam, amikor elmentünk valahová és nem kellett szégyenkeznem miattuk. Pontosan tudták, hogyan kell viselkedni, mit lehet és mit nem szabad. De, mint gyakorló óvónéni, sokszor találkoztam az agresszív gyerek jelenséggel a munkám során.

Mit nevezünk agresszív gyerek jelenségnek?

 • Haragszik a testvérére, ezért bántja, ütlegeli őt. Egészen pici gyermeknél is megfigyelhető ez a magatartás.
 • A benne felhalmozódó feszültséget pótcselekvésekkel próbálja levezetni: rágja a körmét, alkoholt fogyaszt, drogozik.
 • Durván bánik a játékszereivel, dobálja, vagy megrongálja, tönkre teszi őket.
 • Harag van benne a szülei iránt, mert túlságosan korlátozzák, vagy nem figyelnek rá eléggé. De a szülein ezt az agressziót nem meri/tudja levezetni, ezért keres egy olyan személyt, akivel ezt megteheti. Például az iskolában egy osztálytársával vagy egy tanárral szemben.
 • Másokat ok nélkül megüt, vagy beleköt másokba.
 • A dühét, haragját nem mutatja ki, vagy nem engedik neki, hogy kiélje. Magába fojtja, gyűjti, gyűjti. Ez a szorongás és depresszió előszobája, melegágya lesz a későbbiekben.

 

A gyermek nem születik agresszívnek

Mégis, mitől válik egy gyermek agresszívvá? A gyermek sok mindent megtanul tőlünk, szülőktől. Megtanul beszélni, enni, köszönni, örülni, búslakodni. Mi, szülők, minták vagyunk a gyermek számára. Követendő minták. A kisgyermek nem kritizál, nem mérlegel. Számára mi az etalon, a követendő minta vagyunk egészen kamasz koráig. Vagyis, ahogyan mi reagálunk egyes helyzetekre, ahogyan mi kezeljük a saját érzéseinket, örömünket, bánatunkat, dühünket, haragunkat, úgy tanulja meg gyermekünk ezt tőlünk. Hangsúlyozom, nem mérlegel, csak utánoz minket. Ha azt tapasztalja, hogy az anyu vagy apu, mikor haragos, dühös valakire, megpróbál nyugodt maradni, nem esik neki a másiknak, hanem kulturált módon igyekszik elrendezni a konfliktust, ezt tanulja el tőlünk a gyermek, mert azt hiszi és tudja, hogy így kell viselkedni ezekben a helyzetekben. Ha viszont azt látja, hogy az anyu vagy apu, mikor dühös, kiabál és veszekszik, csapkod, esetleg elmegy a tettlegességig, akkor a gyermek számára ez lesz a minta. A követendő minta.

Agressziót szül a gyermekben, ha testi, lelki fenyítésben van része. Amikor megverik, mert valami “rosszat” csinált, akkor tulajdonképpen a szülők a testi fölényükkel élnek vissza kihasználva azt, hogy a gyermek nem tud védekezni, nem tud visszaütni. Nyilván, ez a gyermek valahol meg akarja torolni az elszenvedett sérelmeket. Keres magának egy olyan személyt, akit bánthat, ez lehet egy kisebb testvér, vagy egy gyerek az iskolában. Akár több személy is lehet. Hiszen akkora benne a sértettség és harag, indulat, hogy nem elég egy valaki neki, akin levezetheti az indulatát.

Mire van szüksége egy gyermeknek

Három fontos pillérre építhetjük fel a gyermeknevelésünket, ha igazán jó embereket akarunk nevelni a csemetéinkből.

 • Feltétel nélküli, állandó szeretet. Azért szeressük a gyermekünket, mert van.
 • Feltétel nélküli elfogadás. Akkor is tudjam elfogadni, ha épp valami olyat csinál, ami nekem nem tetszik, vagy ellenkezik az én értékrendemmel. Elfogadjam olyannak, amilyen. Ha lassú, ha gyors, ha nyugodt, ha szertelen. Minden körülmények között.
 • A testi, szellemi, érzelmi biztonság állandó jelenléte. Ha valami miatt nem érzi magát biztonságban a gyermek, indulatot, dühöt válthat ki benne. Védekezik a bizonytalansággal szemben.

 

Hogyan reagáljak, ha a gyermekem mégis agresszív?

Ma már egyre több, a külvilágból érkező benyomás, hatás éri a gyermekeket. Még ha mi meg is tettünk mindent azért, hogy jól nevelt, jól szocializált (a különböző helyzetekben mindig megfelelően viselkedik) gyermekünk legyen, akkor is előfordulhat, hogy agressziót tapasztalunk gyermekünkön.

Mit tehetünk ekkor?

 • A legrosszabb megoldás, ha mi is agresszívan reagálunk. Ha elkezdünk kiabálni, veszekedni, csapkodni. Vagyis nem megfelelően viselkedni. Van egy magyar mondás, miszerint a harag rossz tanácsadó. Illetve az agresszió agressziót szül.
 • Próbáljunk meg nagyon nyugodtak maradni. Őrizzük meg higgadtságunkat, és nyitottan, valódi érdeklődéssel közeledjünk gyermekünk felé. Mit értek ez alatt? Ha nagyon elszabadult a gyermek indulata, egyszerűen csak öleljük magunkhoz, simogassuk meg vagy vegyük az ölünkbe.
 • Meséljünk neki arról, hogy mi is szoktunk dühösek lenni, és mi hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket.
 • Mondjuk el a gyermeknek, hogy természetes, hogy esetenként haragot, dühöt érzünk. Tudnia kell, hogy ezek az érzések is természetesek, hozzánk tartoznak, mint a  szeretet, kedvesség.
 • Mutassuk meg neki, hogyan vezetheti le indulatát. Gyakran sokat segít, ha beszélgetünk vele. Mindannyian ki vagyunk éhezve a figyelemre, arra, hogy minőségi időt kapjunk a másiktól. Már a beszélgetés is sok indulatot tud megcsapolni.
 • Adjunk neki boxzsákot, vagy egy párnát, hogy kitombolhassa magát. Mutassuk meg neki, hogyan tud megszabadulni a feszültségeitől kulturált formában.

Hogyan tudod ezt megvalósítani

 • Jól tudod kezelni a saját indulataidat? Ha igen, akkor ne olvass tovább! Ha ne, ez a rész neked szól!
 • Szeresd magad! Nagyon és feltételek nélkül!
 • Keresd meg magadban azokat a pontokat, amik kihoznak a sodrodból, amik feldühítenek. Ezeket a helyzeteket játszd le magadban heves indulatok nélkül.
 • Hallgass kellemes zenéket, relaxálj gyakrabban. Törődj sokkal többet a magad jóllétével, harmóniájával.

 

Jó gyakorlást kívánok neked és családodnak!