A mosoly gyógyít
Szerző:
Kategóriák: Tudtad?

A mosoly gyógyít, hatása a testünkre

A nevetés, mosoly kétségkívül az egyik leghatásosabb gyógymód: igen komoly testi tréning, megmozgatja egész keringésünket, fokozza a szívműködést, kitágítja az ereket, és ezzel rövid időn belül egyensúlyba hozza a vérnyomást. Ezzel a mosoly gyógyít.
Egy jó kis hahotázás közben a mellkas izmai erőteljesen összehúzódnak, a hasüregben felgyorsul a vérkeringés, javul a belső szervek oxigénellátása, megnő a légzés hatékonysága, javul az oxigénfelvétel. A test többi izma elernyed, néha úgy érezzük, egészen elgyengülünk, ha kitartóan nevettünk. Az agyban olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet, és egész testünket kellemes bizsergés hatja át.

Testmozgásnak is kiváló, a mosoly, a kacagás belső kocogás néven is ismert. A sok kacagástól erősödik az immunrendszerünk védekezőképessége. Nehezebben betegszünk meg, és könnyebben gyógyulunk, akár végzetesnek tartott betegségekből is. Prof. Dr. Michael Miller, Maryland Egyetemének elismert kardiológusa kutatásai során megállapította, hogy a szívből jövő, gyakori nevetés csökkenti a szívrohamok kialakulásának kockázatát.

A nevetés, a mosoly gyógyít minden testi működést, aktiválja a megrekedt energiákat, frissít, feltölt. Hatására sokkal egészségesebbek vagyunk. természetesen, nem csodaszer. A mosoly gyógyít ugyan, de kell egy kis idő, hogy a felborult belső egyensúlyunk újra helyre álljon. ne légy türelmetlen!

Nevetés közben a szokásosnál jobban összehangolódik a jobb és a bal agyfélteke működése.

Hogyan hat a mosoly, a nevetés lelkünkre?

Mosoly hatására kibontakozik a mélyben rejtőzködő, üdén tiszta, gyermeki lelkület, a játékos kreativitás, háttérbe szorulnak a negatív érzelmek, a harag, az irigység, az elégedetlenség, a félelem, a düh mérge, amivel amúgy is főleg csak magunkat tudnánk mérgezni, méghozzá szó szerint (gondolj csak arra, milyen csodálatos és kifejező a magyar nyelv: amikor dühösek vagyunk, gyakran mondjuk- mérges vagyok).

A nevetés képes arra, hogy megakadályozzon konfliktusokat, enyhítse a feszültséget, és segítse a környezetünkben élők álláspontjának jobb megértését.

Van még egy szuper „mellékhatása”: léleksimogató, növeli az önbecsülést, a magabiztosságot, ami segít könnyebben megtalálnunk helyünket, szerepünket a világban.

A kacagás az egész emberre hat, testre, szellemre, lélekre egyaránt. A nevetést tehát egyáltalán nem érdemes többé tréfának tekinteni!

Tegyél egy próbát!

Ülj le egy székre, kellemesen húzd ki magad, nem kell feszesre, de legyen a hátad egyenes, és mosolyogj. Figyeld meg, pár perc, és máris jobban érzed magad, anélkül, hogy bármilyen különösebb dolgot tettél volna. egyszerűen csak mosolyogsz.

Egy történet arról, hogy a nevetés, a mosoly gyógyít

Volt egy fiatal férfi. Nem érezte jól magát. Elment orvoshoz, aki mindenféle vizsgálatra elküldte. Majd, amikor már elkészült minden eredmény, a férfi visszament az orvoshoz, aki közölte vele: daganatos, és meg fog halni. A férfi nem esett kétségbe. Megköszönte az orvos munkáját, majd távozott. De nem a patikába ment, hogy kiváltsa a gyógyszereket, amiket az orvos felírt neki…

Felkereste az első videotékát, és kivett egy halom vígjátékot. Kibérelt a közeli motelben egy szobát, és lefeküdt. Három napig nem jött elő a szobából.

Mit csinált ez idő alatt? Semmi különöset. csupán annyit, hogy egyik nevetős filmet a másik után nézte. És közben csak nevetett és nevetett. Semmi különös! Pusztán a nevetés volt a gyógyszere.

Mit gondolsz, mi történt a férfival? Igen, jól gondolod! Meggyógyult! Teljesen! Mit tett? Csak nevetett!

Ő már tudja, hogy valóság: a mosoly gyógyít!

Napi öt perc szívből jövő nevetés, és azt találod, hogy egyre kiegyensúlyozottabb és egészségesebb vagy!